Male i velike opštine, ako imaju neki problem, rešenje moraju da traže u Beogradu – kaže za Danas predsednik opštine Bela Palanka Aleksandar Živković. On dodaje da je proces decentralizacije, kao jedan od uslova za ulazak Srbije u EU, već trebalo da se završi.

– Decentralizacija znači da mi i u malim i u velikim opštinama možemo da odlučujemo o tome šta treba da se radi i šta je u interesu građana. Da se ne dešava da se u Ministarstvu zdravlja odluči da se u belopalanačkom Domu zdravlja zameni stolarija. Dođe neko iz Beograda kod nas i zameni ispravnu stolariju koju smo zamenili pre pet godina i uloži u to pola miliona evra. Smatram da mi najbolje znamo šta treba da se radi u Domu zdravlja i u ostalim institucijama u opštini i zato je potrebna decentralizacija – kaže Živković.

U ovoj nerazvijenoj opštini i dalje je veliki problem transfer sredstava iz republičkog budžeta zbog čega plate zaposlenih u opštinskoj upravi i javnim preduzećima i ustanovama kasne već nekoliko meseci.

– Četrdesetak predsednika najnerazvijenijih opština preko Stalne konferencije gradova i opština zauzelo je stav da se iznos od 750 miliona dinara koliko je iz transfera smanjeno svim opštinama, nadomesti iz nekih drugih izvora. Za republiku su to mala, a za ovih 40 opština velika sredstva. Nekoliko puta smo se tim povodom okupljali, ali poslednji rezultat je da je Vlada vanredno izdvojila 200 miliona dinara, ali sredstva nisu podeljena samo ovim najnerazvijenijim opštinama, nego su tu dodate i još 23 opštine, tako da je iznos sredstava koji je dat ovim nerazvijenim opštinama simboličan. To nije u redu. Naša opština je na ime transfera dobila 20 odsto manje sredstava. Nama su ove godine smanjeni transferi za 13, 5 miliona dinara, pa sada dobijamo mesečno 6,5 miliona dinara, a za plate nam je potrebno sedam miliona. A gde su matrerijalni troškovi javnih preduzeća i ustanova? O tome uopšte ne možemo da govorimo ni u ovoj ni u sledećoj godini. Poslednjih šest godina sa platom kasnimo tri meseca. Sada treba da primimo iznos za septembar. Ako se nastavi ovakav trend, do kraja iduće godine nama će plate kasniti pet meseci – kaže Živković.

Prema njegovim rečima, belopalanačka opština ove godine sredstvima iz NIP-a realizuje nekoliko projekata čija je ukupna vrednost oko 50 miliona dinara.

– Završili smo projekat druge faze rekonstrukcije vodovodne mreže u vrednosti od 20 miliona dinara, pri kraju je i rekonstrukcija i modernizacija zelene pijace, a vrednost tog projekta je 23 miliona dinara. Za uređenje fasade crkve u centru grada odobren nam je 4,1 milion dinara. Nadam de da će i to biti završeno na vreme. U međuvremenu su nam odobrena i dva manja projekta – izrada ograde oko zelene pijace i rekonstrukcija grejanja u predškolskoj ustanovi. Za iduću godinu za sredstva NIP-a konkurisali smosa pet projekata i očekujemo da ćemo dobiti oko 60 miliona dinara – kaže Živković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari