Ne znamo šta je istina i to će potrajati 1Foto: U. Miletić

Smenu vlasti u Srbiji teško je zamisliti, dati joj rok trajanja i još teže predvideti način njenog odlaska sa vladajuće pozicije zaključeno je u razgovoru o medijskim slobodama “Srbija posle Vučića”, večeras u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Tribinu su organizovali Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Forum Ziviler Friedensdienst (ZFD).

Duboko verujem da ljudi na vlasti vladaju principom spaljivanja zemlje i raspamećivanja – rekao je Nedim Sejdinović predsednik NDNV-a i konstatovao da će posle njih biti potrebno dosta snage, mudrosti i hrabrosti kakao bi se izborili sa takvim nasleđem.

– Vrlo često smo bili histerični, mnogi od nas su se prodali, mnogi tražili alibi za podršku, ušuškali u svoje pozicije. Treba pogledati u sebe, pronaći sopstvene slabosti i hladne glave doneti odluke – smatra Sejdinović govoreći o načinu  smene vlasti u Srbiji.

– Nedim je pesimista, a ja sam optimista sa iskustvom, i optimistički rečeno, ja ovome ne vidim kraj – ironično se našalio Slaviša Lekić predsednik NUNS-a.

Objašnjavajući perfidan način pomoću koga predsednik Srbije Aleksandar Vučić manipuliše većinom medija u zemlji i koristi ih kao svoje privatno glasilo, praveći paralelu sa devedesetim godinama, izvlači zaključak da Milošević nije bio prisan sa novinarima, za razliku od Vučića koji sam smišlja pitanja, stavlja ih u njihova usta i potom na njih odgovara.

– Futuristički gledano, kada dođe do smene vlasti, krenućemo u obnovu kao posle 1945. godine. Prvo ćemo obučiti novinare, pa onda ljude, jer mi danas ne znamo šta je vest i ne znamo šta je istina. Ne znamo šta je javni interes i mislim da će to potrajati – smatra Lekić.

Teofil Pančić novinski pisac smatra da u Srbiji nije problem da nesposobni, korumpirani, ratni zločinac dođu na dugogodišnju vlast.

– Daleko smo od te tačke kada će Srbija posle Vučića, šta god to bilo, postati stvarnost – ističe on. Za njega je veće pitanje, od onog vremenskog kada će to da se desi, pitanje kako će to da se dogodi?

– Zatvorene su sve alternative, svaka imitacija, a kamoli realnost nekakvog normalnog političkog, društvenog, parlamentarnog, intelektualnog, medijskog života. Imamo jednu vrstu neproglašene, ali vrlo efikasne diktature, sa jednom laganom glazurom pluralizma. Imamo nešto opozicije, i nešto medija. Kada uspostavite tu vrstu vladavine teško je zamisliti kako se ona okončava na izborima. Obesmislili su i razoružali svaki mehanizam za normalnu smenu vlasti – naglašava Pančić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari