Negotin: Počelo “Negotinsko leto” 1Foto: J. B. K. / Danas

Izložbe, koncerti, promocije knjiga, ali i zabavni programi i izleti smenjivaće se tokom jula i avgusta u Negotinu, Urovici, Rajačkim pivnicama, Prahovu u okviru sada već tradicionalne manifestacije “Negotinsko leto”. Započela je minulog vikenda dočekom “Trke mira”.

Baklju mira u Negotin je doneo maratonac i ultramaratonac Igor Babić, Negotinac koji je nedavno istrčao trku kroz Saharu dugu 250 kilometara.

Učesnici međunarodne “Trke mira” su nakon Negotina i Kusjaka gde je na obali Dunava otkrivena table “Dunav, reka mira” nastavili put ka Bugarskoj.

Doček “Trke mira” prvi je od tridesetak programa koji će se u okviru “Negotinskog leta” odvijati u julu i avgustu u Negotinu, Rajačkim pivnicama, Urovici, Kusjaku i Prahovu.

Atraktivne kulturne, zabavne i turističke programe pripremaju negotinske institucije kulture: Dom kulture “Stevan Mokranjac”, Muzej Krajine, Narodna biblioteka “Dositej Novaković”, Istorijski arhiv, kao i Turistička organizacija Negotin i brojna udruženja.

Kao i ranijih godina biće organizovani i izleti do prirodnih atrakcija u okruženju – Mokranjskih stena, Zamne, Vratnjanskih kapija, ali i do arheološkog lokaliteta Vrelo Šarkamen i pivnica.

Neće izostati tradicionalni Sajam suvenira i starih zanata, Dani dijaspore, manifestacija „Dunav je moje more“, Negotinska bućka, moto skupovi u Prahovu i na Kusjaku, Dan vina i lepog raspoloženja u Rajačkim pivnicama i Krajinska berba u Rogljevačkim pivnicama.

U okviru “Negotinskog leta” biće održana 28. Savezna izložba pasa, Brdska trka „Negotin 2022“ , Noiz fest 01, druženje sa srednjevekovnom družinom „Pogani“,Bazar zdravlja i obeležen dan pogibije Hajduk Veljka.
Negotinci i gosti Negotina imaće priliku da pogledaju izložbe „Vojvoda Negotinske nahije” , kostima „Džingis Кan i stvaranje savremenog sveta“ i „120. godišnjica Teslinog tornja i laboratorije na Long Ajlendu“ autora Vladimira Jelenkovića i Zorana Jovanovića Jusa.

Tokom manifestacije biće predstavljeno drugo izdanje knjige „ Đorđe Stanojević – biografija jednognaučnika“ autora Nenada Vojinovića, knjiga o Nedi Arnerić „Čarobna melanholija“ autora Anite Panić, a istoričar Dejan Ristića održaće predavanje „Mitovi, zablude i legende srpske i svetske istorije“.

Nataša Petrović, glumica Narodnog pozorišta Zoran Radmilović iz Zaječara odigraće monodramu „Čučuk Stana“,publici će biti predstavljeni kratki filmovi nastali u okviru edukativnih filmskih radionica, a za najmlađe Negotince narodna biblioteka pripremila je program „ Nastavnik Steva recituje i peva“.

Predviđeni su i brojni muzički programi za različite ukuse – lagane note Žirado kavaljera, koncert filmske muzike u izvođenju profesora Umetničke škole „S. Mokranjac“ , „Кlasika za sve“ , kao i nastupi bendova Alpha režim, Starlight, Inspektor Blaža i Кljunovi, New Deal, Sevdah Rock Conetion, Amadeus Band, Madicine Band, Le Bonens, Denis Napast, Red Danger, Brisan Prostor, Rock Star, Hot Dog.

U samoj završnici “Negotinskog leta” na manifestaciji Dan vina i lepog raspoloženja, poslednjeg vikenda u avgustu koju udruženje “Mladi sa Rajačkih pivnica” organizuju zajedno sa lokalnom samoupravom i projektom EU za kulturno nasleđe i turizam, koncert će na Rajačkim pivnicama održati Darko Rundek.

Ovogodišnje “Negotinsko leto” završava se Krajinskom berbom 2022 na Rogljevačkim pivnicama i koncertom “Legendi” i trubačkog orkestra “Barke” iz Кnjaževca.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari