Nema povlačenja vakcine AstraZeneka u Srbiji 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije saopštila je danas da, prema podacima kojima raspolaže, nema razloga da se prekida ili na bilo koji način ograničava primena vakcine protiv kovida-19 koju je razvila kompanija Astrazeneka.

Agencija navodi da je upoznata i pažljivo prati situaciju u drugim državama, kao i preporuke Evropske agencije za lekove (EMA) i Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koje govore u prilog nastavku imunizacije tom vakcinom.

U saopštenju se ističe da EMA i SZO još prikupljaju i proučavaju dokumentaciju povodom više slučajeva koagulacije krvi kod osoba koje su primile vakcinu Astrazeneke i dodaje da za sada nije potvrđeno da je to međusobno povezano.

„Agenciji su do danas prijavljena 74 slučaja neželjenih reakcija na Astrazeneka vakcinu u Srbiji, ali se nijedan ne odnosi na embolijske i trombotičke neželjene događaje“, naglašeno je u saopštenju.

Podseća se da je, prema odobrenim informacijama o leku, vakcina kontraindikovana samo kod osoba preosetljivih na aktivnu supstancu ili bilo koju od pomoćnih supstanci vakcine.