Nema povlačenja vakcine AstraZeneka u Srbiji 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije saopštila je danas da, prema podacima kojima raspolaže, nema razloga da se prekida ili na bilo koji način ograničava primena vakcine protiv kovida-19 koju je razvila kompanija Astrazeneka.

Agencija navodi da je upoznata i pažljivo prati situaciju u drugim državama, kao i preporuke Evropske agencije za lekove (EMA) i Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koje govore u prilog nastavku imunizacije tom vakcinom.

U saopštenju se ističe da EMA i SZO još prikupljaju i proučavaju dokumentaciju povodom više slučajeva koagulacije krvi kod osoba koje su primile vakcinu Astrazeneke i dodaje da za sada nije potvrđeno da je to međusobno povezano.

„Agenciji su do danas prijavljena 74 slučaja neželjenih reakcija na Astrazeneka vakcinu u Srbiji, ali se nijedan ne odnosi na embolijske i trombotičke neželjene događaje“, naglašeno je u saopštenju.

Podseća se da je, prema odobrenim informacijama o leku, vakcina kontraindikovana samo kod osoba preosetljivih na aktivnu supstancu ili bilo koju od pomoćnih supstanci vakcine.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Nema povlačenja vakcine AstraZeneka u Srbiji”

  1. Pa to su sve test vakcine i treba in neko ko srbski narod su najpogodni za ispitivanje vakcina

  2. Vakcinisana sam, kao i svi odrasli članovi moje šire porodice. Nismo se uopšte kolebali. Međutim, da treba da odlučim danas, kada vidim da Srbija neće da obustavi vakcinaciju Astra Zenekom iako je većina zemalja obustavlja dok se ne proveri, sigurno nebi imala poverenja.

  3. 25.2.2021.prvom dozom ASTRA ZENEKA vakcije sam vakcinisana. Godina rodjenja 1967. Prethodno, tromboza po prvom porodjaju, 3 operacije vena i arterija na nogama. Alergija na ujed insekta, burna tokiko da u tom slučaju primam hitnu terapiju.
    Posle vakcinacije, temperatura 39c, 4 dana. Tesko disanje, bolovi u celom telu. Malaksalost. Pospanost. Osećaj nemoći.
    Danas je 21.dan od vakcinacije.
    Ukoliko sam biko kome pojasnila, bilo šta, drago mi je. Svima želim zdravlja!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.