Nenad Prokić: Paradigma (ni)je promenjena 1Foto: BETAPHOTO/ MEDIJA CENTAR BEOGRAD

Gotovo da ne postoji žena u našem društvu koja nije doživela da to što je žena, i samo to, određuje njeno mesto u bilo kom poslu, pa i više od toga, određuje uslove za njeno puko preživljavanje, i načelno odnos koji se prema njoj ima u svim sferama našeg patrijarhalnog sistema.

Unutar takve običajnosti, uprkos činjenici da je otkrivanje i iznošenje slučajeva nasilja, od mobinga do silovanja, na svetlost dana, danas, isključivo vezano za seksualno uznemiravanje maloletnica koje su htele i uspele da kroče u svet glume, odnosno studentkinja i svih onih koje su želele da nastupe na pozornici takve umetnosti, izvesno je da je takva, ili slična, vrsta nasilničke tragedije stalno prisutna u svim društvenim sferama.

Nakon devojčica, koje su se pripremale za prijemni ispit da bi upisale glumu kod predatora Miroslava Aleksića, koji ih je, prema njihovim do srži strahovitim i uznemiravajućim optužbama – silovao, pojavili su se i drugi slučajevi u javnosti, iste vrste i intenziteta, i u vezi sa glumcem Branislavom Lečićem.

Istovremeno, na Fakultetu dramskih umetnosti, u javnosti je kao predator označen i Nenad Prokić, profesor dramaturgije, kojeg studentkinje nisu optužile za tako drastična nedela kao što je slučaj sa Aleksićem ili Lečićem, koja lede krv u venama, ali jesu navele primere njegovog ponašanja za koje kažu da je bilo seksualno uznemirujućeg karaktera.

On je, u aprilu ove godine, takve navode demantovao, kao neosnovane i ni po čemu utemeljene.

Pre par dana, međutim, opet su u javnost iznete optužbe pet studentkinja FDU koje tvrde da ih je Prokić uznemiravao, a u medijima se najviše govori o fotografijama koje im je slao putem mobilnih aplikacija uoči ispita, kao i neprikladnim „uživo“ dodirima.

Prokić se potom oglasio tvrdnjama da je reč „o osvetničkoj kampanji“, kao i da organizatori te „hajke“ instrumentalizuju studente, iznoseći optužbe iz prijava koje nisu procesuirane, pa prema tome ni njemu predočene.

Dodao je da više i „ne predaje na tom fakultetu, da je školska godina završena i da posle leta zvanično odlazi.“

Međutim, niko optužen za bilo kakvo nasilje, ne sme imati prednost nad glasom žena koje za nasilje optužuju.

Ovakve prijave – čak i kad su anonimne – žene izlažu dodatnoj traumi, i o njima se mora odlučivati ozbiljno i transparentno.

Po prijavama studentkinja koje su Prokića optužile za seksualno uznemiravanje, Etička komisija FDU odlučila je da je Prokić kriv za povredu Kodeksa profesionalne etike.

Prokić je, prema Etičkom savetu FDU, „prekršio etičke norme i pravila ponašanja“, dok Studentski parlament FDU u svom saopštenju navodi da su „razočarani što nisu izrečene nikakve sankcije.“

Nenad Prokić je rođen 1954. u Beogradu.

Jedan je osnivača Beogradskog kruga, zajedno sa mnogim drugima antiratnim i progresivnim intelektualcima početkom devedesetih.

Takođe, jedan je od osnivača LDP i bivši poslanik. Bio je dramaturg JDP, direktor BITEF teatra i festivala, redovni je profesor je na FDU, na katedri za dramaturgiju. Oženjen je i ima sina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari