Nenad Stefanovićfoto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

Više tužilaštvo u Beogradu (VJT) koje je na izborni dan tvrdnje o masovnom kršenju zakona apriori odbacilo kao neosnovano uznemiravanje naroda, samo se našlo uznemireno zbog postupanje jedne tužiteljke u danima koji su prethodili izborima.

Konkretnije, nedavno se u medijima pojavila informacija da je glavni tužilac VJT-a Nenad Stefanović protiv Bojane Savović, javne tužiteljke u istom tužilaštvu, podneo 11 prijava, što disciplinskom tužiocu, što Etičkom odboru Visokog saveta tužilaštva.

Najveći deo prijava odnosio se na činjenicu da je Bojana Savović bila potpisnica apela Proglas kojim se građani pozivaju da izađu na izbore, te da je ispred ove inicijative govorila na nekoliko skupova.

Bojana Savović je za televiziju Nova istakla da zbog ovih prijava ne može normalno da se bavi svojim poslom.

„Moj posao se otežava svakog dana na svakom koraku. Ove prijave sam dobila na dan mog dežurstva, bila sam dežurna i organizovala akcije hapšenja osumnjičenih… Tog dana se meni iznose te prijave koje me remete u radu, izazivaju mi nemir i kasnije iziskuju moje vreme da se prijavama posvetim i na njih odgovorim“, ispričala je Savović.

Obrazlažući razloge za podnošenje prijava, Više tužilaštvo je u nepotpisanom saopštenju istaklo da je Savović, između ostalog, na tribini Proglasa u Požegi izjavila da je ideja da se “svako aktivira koliko može, da prikupi dokaze o krađama i ucenama, da podrži kolegu na poslu, da podrži svog komšiju. Kao što je slučaj u Bavaništu”.

Podsećajući da je u Bavaništu grupa ljudi traktorima blokirala vozila u kojima su se nalazili aktivisti Srpske napredne stranke, u saopštenju je izvučen zaključak da je Savović tim nastupom javno otkrila svoje političko opredeljenje, pozvala građane na političke skupove, ali i pozvala ljude da uzmu pravdu u svoje ruke.

Ko gradi, a ko ruši poverenje

Dodatno, Stefanović je prijavio Savović i zbog izgovorene rečenice u decembru prošle godina na skupu Proglasa u Šapcu: “ProGlas je rekao nešto što svi mi koji stojimo iza njega vidimo. Rekao je: car je go. Ovo ništa ne valja i mora nešto pod hitno da se menja. Ne želimo da živimo u društvu nasilja, da svaki dan u skupštini, na televiziji, u rijaliti programima gledamo nasilje. Ne želimo nasilje u školama, saobraćaju, našim domovima. Samo u ovoj godini je ubijeno 27 žena, žrtava porodičnog nasilja. Mi ne želimo takvo društvo”.

Svojim istupima, dodaje se u saopštenju tužilaštva, Savović je prekršila zakonsku odredbu koja tužiocima nalaže da se uzdrže od javnog izražavanja političkih stavova i učestvovanja u javnim raspravama političkog karaktera, osim ako se radi o pitanjima koja se tiču javnog tužilaštva, ustavnosti i zakonitosti, ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Na saopštenje tužilaštva odgovorili su iz Centra za pravosudna istraživanja, strukovnog udruženja čiji je Bojana Savović član, rekavši da se Stefanović krije iza Višeg tužilaštva. Oni su istakli da Stefanovićevo saopštenje, predstavljeno kao saopštenje Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, iako većina javnih tužilaca ovog tužilaštva ni na koji način nije učestvovala u njegovom sačinjavanju, niti je upoznata sa njegovim objavljivanjem, guši i ono malo poverenja građana u javno tužilaštvo.

“Poseban doprinos izgubljenom poverenju u javno tužilaštvo daje upravo glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. Podnosi optužne akte protiv policajaca koji su rasvetlili Jovanjicu na dan njihovog svedočenja u predmetu Jovanjica, na sam dan izbora saopštava kako nema dokaza da je izvršeno bilo koje krivično delo, a da dokaze nije ni pokušao da pribavi, obaveštava javnost svaki put kada protiv nekoga, posebno koleginice Bojane Savović, podnese disciplinsku prijavu ili nekog svog kolegu prijavi Etičkom odboru itd. Svojim istupanjima Stefanović saopštava svoje lične stavove, a ne i stavove tužilaštva na čijem je čelu, iako se saopštenja objavljuju kao saopštenja tužilaštva”, navode iz CEPRIS-a.

Vida Petrović Škero, bivša predsednica Vrhovnog suda Srbije i članica CEPRIS-a za Danas napominje da se iz broja podnetih prijava, ali i činjenice da su Stefanovićeve reakcije usmerena primarno ka tužiteljki Savović izvlači zaključak da prijave nisu motivisane profesionalnim razlozima.

Petrović Škero: Stefanović podnosi disciplinske prijave zaboravljajući da je i sam nekada javno kritikovao poteze vlasti 1
Foto: FoNet/Dragan Antonić

Osvrćući se na tvrdnju da je Savović svojim nastupima kroz inicijativu Proglasa povredila načelo nepristrasnosti, Petrović Škreo ističe da postoje tri slučaja u kojima nosioci pravosudnih funkcija imaju pravo, ali i obavezu da govore.

– Prvi slučaj je kada se donose ili menjaju zakoni, a pogotovo oni koji utiču na funkcionisanje pravosuđa. Drugi slučaj je kroz akte koje pišu, gde su nosioci pravosudnih funkcija u obavezi da obrazlože svoje odluke. Najzad, sudije i tužioci su uvek dužni da progovore kada dođe do grubog urušavanja demokratskih procedura i principa vladavine prava. Ako oni ne progovore, ko će, pita se Petrović Škero ističući da prema njenom mišljenju Bojana Savović nije iskoračila van svojih prava.

Priča o dva konkursa

Bivša predsednica Vrhovnog suda podseća da se i Stefanović, dok nije napustio Udruženje tužilaca Srbije, često i rado koristio tim pravima, te da je bio jedan od najaktivnih kritičara određenih poteza vlasti.

Podsetimo, glavni tužilac VJT-a Nenad Stefanović je do sredine 2018. godine bio član Upravnog odbora Udruženja tužilaca Srbije. U toj ulozi bio je jedan od najglasnijih kritičara ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa. Njegovom isključivanju iz UTS-a prethodio je konkurs za izbor tužilaca Višeg tužilaštva na kojem Stefanović nije izabran.

Nakon isključenja, Stefanović je osnovao Udruženje sudija i tužilaca Srbije. Na sledećem konkursu, Stefanović je izabran u VJT i to glasovima onih članova Državnog veća tužilaca koji su prethodno glasali protiv njegovog izbora. Među njima bili su i tadašnja ministarka pravde Nela Kuburović, republička tužiteljka Zagorka Dolovac, kao i predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe.

Ime Bojane Savović se prvi put pojavilo u javnosti u februaru prošle godine kada je otkriveno da je Stefanović nju i koleginicu Jasminu Paunović premestio van Odeljenja za suzbijanje korupcije u danu kada je potpisan nalog za hapšenje grupe osumnjičene da su oštetili EPS za sedam i po miliona dolara.

Iz tužilaštva su reagovali da je premeštaj usledio na zahtev tužiteljki, što su one demantovale. Smena je dovela do nekoliko protestnih okupljanja građana, što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić okarakterisao kao “političku hajku” na Nenada Stefanovića.

U formalnom smislu, tačku na slučaj stavio je Etički odbor koji je izbegao da se direktno izjasni o slučaju već je izdao uopšteno uputstvo u kojem se, između ostalog, tužioci upozoravaju da karijerne ambicije mogu pogrešno da usmeravaju njihove odluke, ali i da bi trebalo da naprave balans između javnih nastupa i potrebe da se zaštiti ugled tužilaštva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari