Nenuklearni status Baltika – ravnoteža ili otvorena pretnja? 1Foto: Beta/Branislav Božić

Tokom analiziranog perioda (11.–17. 2022) u najavama vesti najčešće su se našle teme iz rubrike politika (24,62%), sledi svet (19,62%), hronika (17,31%), društvo (17,31%), sport (10,38%), ekonomija (8,08%), region (2,31%) i kultura (0,38%).

Podaci agencije za praćenje i analizu medijskog sadržaja „Kliping“ pokazuju da su tri najzastupljenije teme u najavama vesti centralnih informativnih emisija televizija sa nacionalnom frekvencijom (RTS 1, TV B92, TV Prva, TV Pink i Happy TV) i regionalne kablovske TV N1 i kriza u Ukrajini (13,08%), izbori u Srbiji (8,46%) i novo hapšenje kriminalne grupe Darka Šarića (6,54%).

U prethodnoj sedmici su u fokusu medijske pažnje u rubrici politike ponovo bili izbori u Srbiji (8,46%). Nakon održanog sastanka Aleksandra Vučića i Dragana Đilasa u zgradi Predsedništva Srbije, odlučeno je da se glasanje za predsedničke i parlamentarne izbore ponovi na ukupno 73 biračkih mesta, a izbori za Skupštinu grada Beograda na ukupno šest biračkih mesta.

 

Nenuklearni status Baltika – ravnoteža ili otvorena pretnja? 2
Foto: Kliping

U rubrici svet, kao i tokom prethodnih nedelja dominiraju vesti o krizi u Ukrajini. Mediji su preneli vest da je Ukrajina odbila ultimatum za predaju boraca iz Mariupolja, te da stoga Rusija planira da ograniči pristup ovom gradu. Ruski predsednik, Vladimir Putin učestvovao je na virtuelnom sastanku o ekonomskim i razvojnim pitanjima ruskih arktičkih teritorija i severnomorske rute, a portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, istakao je da u slučaju ulaska Švedske i Finske u NATO više ne može biti reči o nenuklearnom statusu Baltika.

U domenu hronike primarna vest bila je o novom hapšenju Darka Šarića. U informativnim emisijama se pravovremeno izveštavalo o njegovom hapšenju i saslušanju, zatim i transportu u službu za borbu protiv organizovanog kriminala; a Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je i zvanično saopštenje u kom se navodi da je osim njega uhapšeno još pet osoba, koje se sumnjiče da su članovi ove organizovane kriminalne grupe. U najavama vesti se naglašavalo da je u pitanju međunarodna koordinisana akcija od strane EUROPOL-a i EUROJUST-a, a u kojoj su učešće uzele policije Hrvatske i Srbije.

Proslava verskih praznika u toku protekle nedelje je tema koja je obeležila rubriku društvo (3,46%). Hrišćanski vernici koji vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru proslavili su Uskrs, a pravoslavni hrišćani Lazarevu subotu i Cveti. Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar je u uskršnjoj poslanici naveo da tamo gde vlada zajedništvo cveta i nada i da nas Uskrs uvek usmerava u dane „rascvetanih mogućnosti“.

U segmentu sporta mediji su pravovremeno izveštavali o mečevima ovogodišnjih srpskih predstavnika na Mastersu u Monte Karlu – Novaka Đokovića, Dušana Lajovića i Lasla Đerea (3,08%). Đoković se vratio na teren, prvi put nakon turnira u Dubajiu, a do osmine finala došao je Đere koji je poražen od najboljeg grčkog tenisera, Stefanosa Cicipasa.

Novi Zakon o fiskalizaciji i uvođenje fiskalnih kasa za preprodavce, bila je tema koja je dominirala u rubrici ekonomije (2,31%). Predstavnici pijačnih prodavaca održali su sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem uz veću dozu optimizma, nakon iskazivanja nezadovoljstva jednodnevnim protestom. Kako je preneseno u najavama vesti nove blokade nisu u planu do narednog sastanka sa predsednikom.

Iz rubrike region izdvaja se vest o uvedenim sankcijama srpskom članu Predsedništva BiH i lideru SNSD, Miloradu Dodiku i predsednici entiteta Republike Srpske, Željki Cvijanović od strane Velike Britanije. Oni se kažnjavaju zbog „rušenja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine“, navodi se u informativnim emisijama.

Iz kulturnih dešavanja beležimo vest da su dodeljene godišnje nagrade nedeljnika NIN (0,38%). Nagrada za najbolji roman pripala je Mileni Marković, scenaristkinji i pesnikinji, a za ličnost godine glumici Svetlani Bojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari