"Nepodobnoj deci" u Pećincima vrtić 30 kilometara od kuće 1Jelena Mažić Foto: Privatna arhiva

Za decu koja su od avgusta ostala bez mesta u vrtiću u Pećincima, jer su proterana na listu čekanja, ubeđeni su njihovi roditelji, zbog političke nepodobnosti, a po nalogu lokalnog poverenika SNS, predškolska ustanova našla je nova mesta – 30 kilometara daleko od njihovih kuća.

Naime, dva meseca nakon što su roditelji, mahom simpatizeri ili aktivisti opozicionih stranaka, faktički izgubili mesta u vrtiću gde su njihova deca već boravila, stiglo im je pisano obaveštenje da su otvorena mesta u predškolskom objektu u Šimanovcima, što je većini njih predaleko.

– Živimo u Obrežu, a sada treba decu da vodimo 30 kilometara od kuće da bi išla u vrtić, bezobrazno i bezobzirno. Kako sada odjednom ima mesta za svu decu sa liste čekanja, a mesec i po dana popunjeni svi kapaciteti? Prave nas budalama, mesta od početka ima, ali hoće da nam pokažu koliko su moćni, rezignirana je majka dvoje dece Jelena Mažić.

Ona objašnjava da su sva deca sa liste čekanja „koja je očigledno veštački napravljena da bi bili kažnjeni roditelji koji nisu u SNS-u“ sada primljena u objekat u Šimanovcima, a mnogi roditelji nisu u mogućnosti da ih odvode do vrtića.

– S druge strane, u jaslenoj grupi u Obrežu, gde je išla moja ćerka godinu dana, primljena su nova deca, koja kreću tek od marta ili juna sledeće godine. Isto tako, u bivšoj grupi mog starijeg sina, ponovo su primljena deca iako im jedan od roditelja ne radi, ali su bili kapilarni glasovi SNS-a. Suprug i ja smo oboje zaposleni i za nas nema mesta, priča Mažić. Novu ponudu, napominje, prihvatili su roditelji oko 20 dece, i to oni koji žive u Šimanovcima. Ostalima se nikako ne isplati da svoju decu vode 30 kilometara daleko od kuće i radnih mesta.

-U međuvremenu snalazili smo se za čuvanje dece kako smo znali i mogli, malo godišnji odmori, malo rodbina, prijatelji – priča za Danas Jelena.

Podsetimo, ovaj slučaj dospeo je u medije krajem avgusta kada su se nezadovoljni roditelji okupili u znak protesta ispred vrtića u Pećincima, jer ih je u septembru iznenadila odluka predškolske ustanove, gde su, umesto da se boravak njihovoj deci samo produži, deca izbačena na „listu čekanja“.

Kako su roditelji tada kazali, njihova deca su ostala bez vrtića jer su oni ili članovi njihovih porodica simpatizeri ili članovi DS koji su učestvovali u protestima poljoprivrednika, a sigurni su da je to urađeno po nalogu poverenika Srpske napredne stranke za Pećince Milorada Pantića Lukija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari