Nepromenjeno ni posle sto godina 1Foto: BNV/logo

Međunarodnim naučnim skupom „Društveno-politički, pravni i istorijski značaj Sjeničke konferencije“, koji je minulog vikenda održan u Sjenici, Bošnjačko nacionalno veće (BNV) je završilo obeležavanje stogodišnjice od održavanja Sjeničke konferencije i usvajanja istoimene deklaracije.

Učesnici skupa su zaključili „da se položaj građana Sandžaka ni posle sto godina od održavanja Sjeničke konferencije nije popravio“ i da je ta konferencija „događaj od istorijskog značaja za sve građane Sandžaka, a posebno za bošnjački narod“ i da je „bila demokratski odgovor najviših legitimno izabranih predstavnika građana Sandžaka na nepodnošljiv položaj u tom periodu“.

Informativna služba BNV saopštila je da su učesnici međunarodnog skupa pozvali međunarodnu zajednicu „da u procesu evropskih integracija Zapadnog Balkana reši status Sandžaka, da uspostavi vladavinu prava, pravnu sigurnost i jednakost pred zakonom na teritoriji ove regije.

Sjenička konferencija je održana 13. i 14. avgusta 1917. godine. Na njoj je 12 gradonačelnika sandžačkih opština usvojilo deklaraciju kojom su zahtevali od Austrougarske da Sandžak izdvoji iz sastava Srbije i Crne Gore i pripoji ga BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari