Nestanak devojčice i sednica Saveta bezbednosti UN: Vesti koje su obeležile sedmicu za nama 1Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

U Pregledu nedelje izdvajamo za vas pet vesti koje su obeležile sedmicu za nama.

Devojčica iz Bora nestala je u utorak u naselju Banjsko polje, a potraga za njom ušla je u peti dan. Opšrinije OVDE.

Savet bezbednosti UN u četvrtak uveče još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO bombardovanju Jugoslavije pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na ponovno zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO bombardovanju Jugoslavije 1999. godine, je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Opširnije OVDE.

Nekoliko stotina studenata, profesora i drugih građana okupilo se u petak ispred Filozofskog fakulteta u Novom Sadu na skupu podrške profesoru i novinaru Dinku Gruhonjiću, protiv koga se nedeljama vodi hajka zbog montiranog snimka. Taj fakultet, čiji je Gruhonjić vanredni profesor, od 28. marta blokira grupa koja zahteva da mu bude uručen otkaz zbog navodnog govora mržnje. Na kraju protesta, zabarikadiranim studentima koji traže izbacivanje Gruhonjića sa fakulteta, ostavljen je komplet knjiga koje se odnose na slobodu govora, slobodu mišljenja, autoritarnog i totalitarnog društva. Opširnije OVDE.

Upravnik beogradskog pozorišta Atelje 212, Novica Antić uhapšen je u utorak zbog sumnje da je član grupe koja je ukrala ordenje iz Palate Srbija u Novom Beogradu i posle saslušanja ostaje u pritvoru do 30 dana. Antić je bio državni sekretar u Ministarstvu kulture u dva mandata, počev od 2001. godine, a od septembru 2019. je upravnik Ateljea 212. Opširnije OVDE.

Pripadnici Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala uhapsili su M. Š. iz Novog Sada, zbog sumnje da je uputio pretnje novinarki Ani Lalić Hegediš, saopštilo je u petak ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije. Opširnije OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari