Olujno nevreme pogodilo je juče područja oko Loznice, Smedereva i Koceljeva. Prema podacima lozničke stanice Hidrometeorološkog zavoda Srbije, oko pet minuta je padao grad veličine oraha, slabog intenziteta, vetar je na mahove dostizao brzinu od 70 kilometara na sat, a za 12 minuta je palo 16 litara kiše po kvadratnom metru.

Dežurni dispečer u lozničkom pogonu Elektrodistribucije Dobrivoje Đurić rekao je da je, prema prvim informacijama, nevreme prouzrokovalo havarije, isključivo na niskonaponskoj mreži. Na mnogim mestima u Loznici i u nizu okolnih naselja, snažan vetar je oborio znatan broj električnih stubova, tako da je zbog vodova palih po tlu moralo da bude prekinuto snabdevanje električnom energijom, a dežurne ekipe su već angažovane zbog popravki, naglasio je Đurić.

Nevreme praćeno gradom veličine teniske loptice, oko 16 časova pogodilo je opštinu Koceljeva i oštetilo useve na preko 9.000 hektara, izjavio je zamenik predsednika te opštine Milutin Cvejić.“Grad je teško oštetio površine zasejane pšenicom na oko 1.500 hektara, oko 3.000 hektara kukuruza, 250.000 stabala šljive i oko 100.000 stabala drugog voća kao i 200 hektara malinjaka“, rekao je Cvejić agenciji Beta.

Rečeno je da još nisu sagledane sve posledice nevremena koje je pogodilo tu opštinu. Cvejić je dodao i da su izmereni komadi grada teški i do 90 grama. Grad je pogodio desetak sela u opštini Koceljeva gde svako domaćinstvo ima plastenik.

Snažna vremenska nepogoda sa olujnim vetrom i kišom zahvatila je juče popodne Smederevo i dodatno uvećala štetu na kolovozu koju je prethodno nanelo nevreme od subote, 4. jula. Autobuska stanica je pod vodom, centralni gradski trg zatrpan je muljem, peskom i blatom, koje je nanela voda iz viših delova grada, ulice su još neprohodne, a saobraćaj otežan. Voda je izbijala iz znatnog broja šahtova u gradu. Neki šahtovi su u prošlom nevremenu ostali bez poklopca pošto ih je voda iščupala iz ležišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari