Iz dana u dan u prethodnih osam meseci krstario je Rifat Zilkić zajedno sa svojim atletičarima našim i evropskim gradovima. Nekoliko spojenih dana odmora u Novom Pazaru iskoristio je da sumira urađeno u ovoj godini. Talin, glavni grad Estonije, ostao mu je u najlepšoj uspomeni. To je mesto ogromnog uspeha, u ovom trenutku, njegove najbolje učenice Amele Terzić. To da se od Amele i Zilkića očekuju samo najveći dometi nije nešto što je nepoznato. Međutim, ni najveći optimisti nisu verovali da Amela sa prvenstva Evrope može da donese dve zlatne medalje (1500 i 3000 metara). Tako nešto nije polazilo za rukom ni najvećim imenima naše atletike. Posebno oduševljava način na koji je stigla do krova Evrope. Ličnim rekordom na 3000 metara i pobedom nad vicešampionkom sveta na duplo kraćoj stazi.


  • Prošlo je mesec dana od dvostrukog trijumfa u Estoniji. Kako sada sa ove vremenske distance gledate na rezultat Amele Terzić?

– Najsjajnije medalje su posledica napornog rada. Amela je odavno biser. Istovremeno ona je i veliki radnik. U potpunosti je posvećena atletici. Sada će imati vremena da predahne kada se radi o velikim takmičenjima. Ne zaboravite ona će i iduće godine biti juniorka. Neka je zdravlje samo posluži. Ako rezultati i forma budu na pravoj visini možda je vidimo i na Olimpijskim igrama u Londonu. Najvažnije je da radimo dosadašnjim ritmom. Idemo stepenicu po stepenicu. Onda, na Svetskom prvenstvu za seniore u Moskvi 2013. godine mogla bi po ko zna koji put prijatno da iznenadi.

  • Srećom Terzićeva nije jedini adut novopazarske atletike u budućnosti?

– Tačno je da ove godine niska medalja i izuzetnih rezultatskih dostignuća počinje sa Amelom, ali se s njom ne završava. Na poslednjem velikom takmičenju van zemlje, na šampionatu Balkana za starije juniore, Ilda Dautović i Elvedina Zornić osvojile su srebrne medalje. Posebno raduje što su one još uvek pionirke, a radilo se o takmičenju na kojem su njihove protivnice bile starije dve i tri godine. Žao mi je što je Nenad Radanović uoči samog starta trke u Talinu zbog povrede morao da otkaže učešće, i to u trenutku kada je bio u daleko najboljoj formi od kada se bavi atletikom. Atletici se uspešno vratila Simovićeva, Hasanović i Ljajić su imali nekoliko odličnih trka.

  • Stalna putovanja i takmičenja ne ostavljaju mnogo vremena za bazični rad i otkrivanje novih atletskih dragulja?

– Ko jednom uđe u ovaj sport taj više ne zna za umor. Nije atletika bez razloga nazvana kraljicom sportova. Ponosan sam što moji najbolji učenici postižu vrhunske rezultate, ali to ne znači da nemam vremena da pratim sport u školama. Neće proći mnogo vremena, a čuće se za Tafilju Plojović, Mediju Nicević, Danicu Izderić?

  • Bez obzira što su fudbaleri uspeli da se plasiraju u Superligu AK Novi Pazar i dalje je vodeći sportski kolektiv u gradu?

– Svestan sam da na planu popularnosti fudbalu ne možemo da pariramo. S druge strane, ne znam vredi li više jadikovati nad statusom atletike u gradu. Često sebe uhvatim u razmišljanju šta bi to Amela i ostali atletičari trebali još da urade da bi klub dobio normalne uslove za rad. Ne verujem ni da bi svetski rekord u kategoriji seniora, recimo Amele Terzić, nešto promenio. Da ne govorim o svom statusu. Pitam se, vredi li više ponavljati da i dalje radim bez plate i bilo kakvog honorara.

  • I pored toga ne nedostaju motivi?

– Atletika ima veoma važno mesto u mom životu. Radim sa divnim mladim ljudima. Oni postižu rezultate koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Mada, nije svejedno kad vidim da, posebno od Amelinih rezultata poslednjih godina, najmanje koristi ima klub. Srećom Amela ima rezultate pa je iz tog razloga adekvatno finansijski pokrivena od strane Atletskog saveza Srbije i Olimpijskog komiteta. Samo mi koji smo u klubu znamo koliko novaca i nerava košta oprema za ostale takmičare, putovanja, održavanje trim staze?

Očekivane pobede

Na atletskom Finalu Kupa Srbije za juniore u Kragujevcu Amela Terzić ubeležila je dve očekivane pobede. Na 800 metara trčala je 2 : 09, 41, a na 1500 metara 4 : 23, 90. Vredno je istaći da su se pored Terzićeve na pobedničkom postolju našle i osvajačica drugog mesta Teodora Simović- 4 : 34, 89 i trećeplasirana Ilda Dautović- 4 : 42, 85. U trci na 800 metara osim pobede Amele Terzić najprijatniji je iznenadio plasman na treće mesto i lični rekord (2 : 19, 13) Ilde Dautović. U disciplini 3000 metara Teodora Simović bila je druga sa rezultatom 10 : 03, 10. Na isto distanci, ali kod muškaraca Kemalu Zorniću pripalo je treće mesto- 9 : 44, 00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari