Nije bilo zvaničnih primedbi na predlog nastavnog programa iz istorije 1

Povodom dopisa Katedre za istoriju srpskog naroda u novom veku Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu u kojem se iznosi niz kritika na Predlog programa nastave i učenja istorije za treći razred gimnazije za učenike sa posebnim sposobnostima za geografiju i istoriju, oglasio se Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV).

Ova ustanova, je, podsetimo po zakonu nadležna da priprema predloge planova i programa nastave i učenja, o kojima potom mišljenje daje Nacionalni prosvetni savet, a usvaja ih Ministarstvo prosvete.

U ZUOV- u za Danas kažu da je Predlog programa koji se našao na meti kritika Katedre za istoriju srpskog naroda u novom veku, sačinjen u skladu sa Smernicama za izradu programa nastave i učenja za predmet istorija u specijalizovanom smeru gimnazije za učenike sa posebnim sposobnostima za geografiju i istoriju, koje je 2020. godine pripremila savetodavna radna grupa obrazovana rešenjem ministra i koje su dobile pozitivno mišljenje Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS).

„U tom dokumentu su, pored ostalog, definisane i hronološke granice u programima za drugi, treći i četvrti razred, koje se, međutim, razlikuju od onih u programima za „redovnu” gimnaziju opšteg tipa i društveno-jezičkog smera. Na sednici NPS-a, održanoj u maju 2021. godine, na kojoj je razmatran predlog programa istorije za drugi razred, predstavnici ZUOV-a su izneli argumente o mogućim negativnim posledicama postojanja razlike u hronološkim granicama među programima za „redovnu” i pomenutu „specijalizovanu” gimnaziju, ali oni nisu uvaženi“, ističu u ZUOV-u.

Objavljeni program za drugi razred usklađen je, napominju, sa hronološkim granicama definisanim Smernicama i neizvodljivo je da u programu za treći razred hronološke granice budu iste kao u programu za „redovnu” gimnaziju, što je zahtev Katedre za istoriju srpskog naroda u novom veku.

„Što se tiče ostalih primedaba Katedre, napominjemo da ZUOV do danas nije u zvaničnom obliku od NPS-a dobio komentare na Predlog programa i stoga predlažemo da dopis Katedre bude dostavljen NPS-u, koji bi razmotrio opravdanost navedenih primedaba i, u skladu s tim, eventualno zahtevao od ZUOV-a da budu uvažene prilikom korigovanja teksta Predloga programa“, ističu u ZUOV-u.

Kako saznaje Danas, o ovim primedbama će se diskutovati na predstojećoj sednici NPS.

Program za specijalizovana gimnazijska odeljenja za geografiju i istoriju za treći razred treba da počne da se primenjuje od 1. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari