Nikol Pašinjan: Borbeni novinar 1Foto: EPA-EFE/ ZURAB KURTSIKIDZE

Pretio je Nikol Pašinjan, lider jermenske opozicije, „političkim cunamijem“ ukoliko vladajuća stranka ne podrži njegovu kandidaturu za premijera.

Cunamija nema, već je naredio jednodnevni prekid protesta nakon naznake vladajuće Republikanske partije da će podržati njegovu kandidaturu na novom glasanju naredne nedelje. Gotovo devet sati Pašinjan je ove nedelje ispitivan i preslišavan u parlamentu. Iz vladajuće partije, koja mu je uskratila podršku, optuživali su ga da zloupotrebljava mlade, kao i da nema program koji može da ponudi zemlji.

Ne bi ovo bio prvi put da Pašinjan ne izgura svoju kandidaturu do kraja. U maju prošle godine kandidovao se za gradonačelnika Jerevana, ali je izgubio od kandidata Republikanske partije. Ipak, kako kaže tamošnja analitička javnost, jedno je izvesno, on je majstor transformacije i živi dokaz da se upornost isplati: ni zatvor, ni mali broj glasova nisu ga tokom karijere odvratili od cilja – osvajanja vlasti.

Pašinjan je 2008. bio član predizbornog štaba kandidata za predsednika i prvog lidera zemlje Levona Ter-Petrosjana, a kad je ovaj gubio izbore od Serža Sargsjana, u Jerevanu su počele demonstracije protiv rezultata izbora. Protesti su prerasli u nerede u kojima je poginulo 10 ljudi. Pašinjan je optužen da je organizovao nerede, a sledeće godine predao se vlastima i osuđen je na sedam godina zatvora. Kasnije je amnestiran i u maju 2011. oslobođen. Već naredne godine ušao je u parlament kao poslanik bloka Jermenski nacionalni kongres, koji je osnovao Ter-Petrosjan. Kasnije se od te partije ogradio, te je dalje u parlamentu delovao kao nezavisni poslanik. Priključuje se 2013. inicijativi Građanski dogovor, koja je prerasla u partiju. Pre izbora 2016. ta partija, zajedno s partijama Republika i Prosvećena Jermenija, formira blok Jelk, koji je aprila 2017. osvojio devet mandata.

Rođen je 1. juna 1975. u jermenskom gradu LJevanu. Studirao je novinarstvo na Jerevanskom državnom univerzitetu, ali je proteran nakon četiri godine zbog političkih aktivnosti. Novinarsku karijeru gradio je još od studentskih dana. Dvehiljaditih je bio urednik najprodavanijeg jermenskog liberalnog dnevnika Jermenija tajms, koji je bio kritički nastrojen prema vladama Roberta Kočarjana i Serža Sargsjana. Tada je optužen za klevetu protiv nekoliko ljudi. Godine 2004. zapaljen mu je automobil. Kako je tvrdio, bio je to pokušaj atentata na njega, za koji je odgovoran biznismen Gagik Carukian.

Pašinjan neguje prepoznatljiv militari stil. Oženjen je i otac je četvoro dece, tri ćerkice i sina. NJegova supruga Ana Akopjan je glavna i odgovorna urednica Jermenija tajmsa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari