Predsednik Srbije izjavio je juče da se Kolubarska bitka proučava gotovo na svim vojnim akademijama sveta, kao primer vojne veštine i odvažnosti generala, taktike i strategije. Na centralnoj svečanosti povodom 100 godina od završetka Kolubarske bitke, Nikolić je istakao da je ta bitka „najveća perjanica u slavnoj i pobedničkoj ratnoj epopeji Srbije, ne samo u Velikom (Prvom svetskom) ratu“ i da je dobijena „velikom veštinom vojskovođa i predanošću svakog vojnika“.

– Mala Srbija, a velika u svojoj nepodeljenosti i jedinstvu, ratovala je na Kolubari neposredno s jednom ogromnom imperijom, a posredno s četiri imperije, i pobedila, kazao je Nikolić. „Većina čovečanstva je shvatila da onaj ko jednom čini nepravdu, preti mnogima i zato su uz Srbiju stali i carska Rusija, i Francuska, i Engleska, i, na kraju, SAD. Mit o nepobedivosti germanskog carskog oružja slomljen je na Kolubari i na Suvoboru“, naveo je predsednik Srbije.

– Danas se vode drugačije bitke koje od nas traže drugačiju taktiku i mudrost. Pobedićemo poštujući porodični zavetni kovčeg koji se prenosi s oca na sina, da uvek i svuda damo sve od sebe, pokažemo svoje nasleđene vrline i ljubav prema otadžbini, jer nemamo pravo da izneverimo junačke pretke, kazao je Nikolić.

Predsednik Srbije je rekao da je Kolubarska bitka bila „senzacija i za osvajaće i za saveznike, a možda i za Srbe“.

– Kolubarska bitka proučava se bezmalo na svim vojnim akademijama sveta, kao primer vojne veštine i generalske odvažnosti, taktike i strategije, kazao je Nikolić i ocenio da se, posle Drugog svetskog rata, u osnovnim i srednjim školama u Srbiji pominjala „stidljivo ili nikako“. On je kazao da se Srbija na Kolubari spojila u „veliko srce potomaka i predaka, a kada je narod jedinstven, takav narod nije moguće nazvati malom nacijom“, kazao je predsednik.

– Srbe ne možeš da pobediš, osim ako ih ne podeliš – to je poruka naših predaka sa Kosova, Kolubare, Suvobora, Kajmakčalana i Soluna, ukazao je Nikolić i dodao da „Srbi nisu slabili svoje jake ljude, jer se slabljenjem jakih pojedinaca slabi nacija pred neprijateljem“.

Ruža za heroje

Kraj spomen-kosturnice boraca Kolubarske bitke vence su položili predsednik Srbije, predstavnici Vlade, Skupštine, načelnik Generalštaba VS, praunuk vojvode Živojina Mišića i predstavnici Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. Predstavnici diplomatskog kora ostavili su kraj spomenika po crvenu ružu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari