Uprkos ponudi gradonačelnika Veroljuba Stevanovića da odmah dobiju posao u nekom od ostalih javnih i javno-komunalnih preduzeća u gradu, preostali radnici JKP „Niskogradnja“ nastavljaju odnosno najavljuju radikalizaciju početkom sedmice započetog protesta ispred zgrade kragujevačke gradske uprave, zahtevajući isplatu 18 zaostalih plata, povezivanje staža, overu zdravstvenih knjižica i rešavanje radnog statusa.

Neraspoređeni radnici „Niskogradnje“, kojoj su delatnost i mehanizacija oduzeti još krajem 2012, a većinu zaposlenih preuzele druge lokalne firme, tvrde da su im u prethodna dva dana u „Čistoći“, „Zelenilu“, „Parking servisu“ i drugim javnim preduzećima, na osnovu naloga gradonačelnika Stevanovića, ponuđeni poslovi koji ne odgovaraju njihovoj stručnoj spremi, što oni smatraju profesionalnom i ljudskom degradacijom, te ih, stoga, nisu ni prihvatili. Ističu, pritom, da je i u firmama koje bi trebalo da ih preuzmu finansijsko-poslovna situacija uveliko nezavidna, te da se i u njima radnici bune zbog kašnjenja plata i drugih prinadležnosti.

Istovremeno, pobunjeni radnici „Niskogradnje“ i dalje insistiraju da im najpre bude ispunjen zahtev vezan za isplatu zaostalih zarada, pošto, ponavljaju, plate nisu primili od januara prošle godine, te više nemaju od čega da žive ni oni ni njihove porodice. Otuda će, poručuju, uskoro radikalizovati svoj protest, od kojeg, tvrde, neće odustajati sve do ispunjenja svih zahteva.

Podsetimo da je JKP „Niskogradnja“ u decembru 2012, pod teretom nagomilanih dugova i gubitaka, faktički prestalo da postoji. Delatnost i mehanizacija „Niskogradnje“ dodeljeni su komunalnom preduzeću „Čistoća“, koja je preuzela i više od 100 njenih radnika, dok su ostali zaposleni raspoređeni po ostalim lokalnim firmama, kao što su „Parking servis“, „Gradske tržnice“, „Zelenilo“ i druge. U „Niskogradnji“, koja od kraja 2012. postoji još samo formalno, i u kojoj je nedavno izabran novi direktor, ostalo je neraspoređeno 15-ak radnika, koji aktuelnim protestom pokušavaju da se izbore za pravo na golu egzistenciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari