Nova Deklaracija prijateljstva Kikinde i norveškog Narvika 1Foto: Ž. B.

Novom Deklaracijom prijateljstva između norveškog Narvika i Kikinde potvrđena je veza dva grada duga skoro osam decenija, a u to ime jedan deo Gradskog trga, gde je 1975. godine podignut Spomenik kikindskim internircima, nazvan je Park prijateljstva „Narvik“.

Gradove sa krajnjeg severa Norveške i sa severa Banata spojio je, nažalost, Drugi svetski rat, pošto su maja 1942. godine 44 Kikinđana, zatočenih u odmazdi nacista zbog akcija partizanskog pokreta, internirani iz kikindske tamnice, preko Sajmišta u Beogradu, u koncentracioni logor Bejsford u blizini Narvika. Iz ovog surovog zatočeništva vratila su se tek njih sedmorica.

Kako je lokalno stanovništvo pružalo, koliko je moglo, pomoć logorašima, nakon rata uspostavljene su prijateljske veze, koje su ozvaničene krajem 1966. godine, kada je potpisana prva, originalna Deklaracija o prijateljstvu.

U socijalističkoj Jugoslaviji održavane su kulturne i obrazovne veze, da bi sa početkom sukoba na prostoru bivše države one bile pokidane i obnovljene su tek nakon demokratskih promena 2000. godine. Takođe su odnosi zahladneli u periodu od 2004. do 2008. godine, kada je Srpska radikalna stranka bila na vlasti u Kikindi, i tada je zaustavljen veliki projekat pomoći Vlade Kraljevine Norveške u izgradnji regionalne deponije i ekološkoj edukaciji stanovništva koji je započela prethodna vlast DOS-a.

Na sreću, radikali u novom, naprednjačkom izdanju, nisu od 2013. ponovo rušili odnose obnovljene nakon njihov pada 2008. godine, a pre dve godine upriličili su i reprizno potpisivanje Deklaracije o prijateljstvu, koju je juče verifikovala Skupština grada. Pored ranijih potpisnika, dva pobratimska grada, iza novog dokumenta stoje i regije – Vojvodina i Nordland.

Nakon svečanog skupštinskog zasedanja, gradonačelnik Pavle Markov (SNS), potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Damir Zobenica, te Sonja Stin i Mona Nilsen, čelnice Nordlanda i Narvika, u renoviranom parku zasadili su zlatni jasen kao simbol prijateljstva, i položili vence na Spomenik internircima.

Bojkot opozicije

Pred sednicu Skupštine grada, odbornici Demokratske stranke Viktor Felbab i Goran Ristić saopštili su da su i dalje u bojkotu lokalnog parlamenta zbog nemogućih uslova koje je nametnula stranka na vlasti.

– Pozdravljamo goste iz Norveške i mi smo zadovoljni što se prijateljstvo sa Narvikom održava, ali bih zamolio goste da malo upute domaćine kako funkcionišu institucije u razvijenim demokratijama, kako se vlast odnosi prema opoziciji, kako se odnosi prema svojim građanima, kako radi parlament… Mnogo je toga što bi mogli Norvežani da nauče kikindsku vlast i bilo bi lepo kad bi naprednjaci bar deo toga prihvatili i primenili – izjavio je Felbab na konferenciji za novinare organizovanoj ispred Gradske kuće.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari