Dojave o bombama u više od 300 škola širom Beograda, kao i u vrtićima 1Foto: Nenad Kovačević/Danas

Nove dojave o podmetnutoj eksplozivnoj napravio počele su da stižu u ranim jutarnjim časovima, a na meti se našlo preko 300 škola iz Beograda.

U Beogradu je zbog dojava o bombama u više od 300 škola otkazana prepodnevna nastava, saopštio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Naveo je da su, po podacima Gradskog štaba za vanredne situacije, primljene anonimne dojave u 174 osnovne škole i 97 srednjih, kao i u 78 isturenih odeljenja osnovnih škola i u 42 specijalne škole, preneo je Beoinfo.

Prema Vesićevim rečima, policija je na terenu i vrši provere, a prva smena nastave u svim školama je otkazana.

„S obzirom da je upravo započet pregled policije, ali da ne znamo do kada će trajati, obaveštavam vas da će se danas nastava i u plavoj smeni realizovati on lajn zbog dece i nastavnika koji stanuju daleko i koji nisu u mogućnosti brzo da dođu u školu.

Molim učenike (naročito osmog razreda) kojima je zakazano odgovaranje za danas da se jave nastavnicima radi dogovora oko termina, jer će posle 16h sigurno moći da uđu u školu. Od sutra 09.06 2022. nastava će se odvijati redovno i po izmenjenom rasporedu časova u vreme ekskurzija. Boravak radi po redovnom rasporedu.

Nastava u prepodnevnoj crvenoj smeni počinje u 08,00, a u plavoj od 14,00h“, poruka je direktorke OŠ „Branko Ćopić“ u Beogradu koju su roditelji čija deca pohađaju istu dobili.

U Beogradu je više škola dobilo dojave o postavljenim bombama, rečeno je jutros agenciji Beta u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), a kako „Danas“ nezvanično saznaje, u pitanju su OŠ „Branko Čopić“ Vidikovac, OŠ „Ilija Garašanin“ u Grockoj, OŠ „Kralj Petar Drugi“ u Marulićevoj ulici na Vračaru, OŠ „Sonja Marinković“ u Zemunu, OŠ “Đuro Strugar”, OŠ “Marija Bursać“, OŠ „14 .oktobar“, Sedma gimnazija, Osma gimnazija, Deseta gimnazija, Dvanaesta gimnazija, Petnaesta gimnazija, Peta ekonomska, Trinaesta gimnazija, Matematička gimnazija, Filološka gimnazija, Mašinska škola “Radoje Dakić” i , ali i vrtić „Fića“ na Vračaru, javljaju čitaoci lista „Danas“.

Kako prenose mediji, dojave su stigle i u osnovnu školu „Jovan Popović“ na Karaburmi i „Vladimir Rolović“ na Petlovom brdu, OŠ „Stevan Sinđelić“ na Zvezdari, OŠ „Drinka Pavlović“ i OŠ „Dragan Lukić“.

Na društvenim mrežama od ranog jutra pojavile su se informacije da su dojavu primile i OŠ „Lazar Savatić“ u Zemunu, OŠ „Despot Stefan Lazarević“ u Mirijevu, OŠ „Đura Jakšić“ na Kanarevom brdu, OŠ „Sveti Sava“ na Vračaru, OŠ „Kosta Abrašević“ u Resniku, ali i u srednjoj  „Tehničkoj školi GSP“.

Prema ranije utvrđenoj proceduri, objekti su evakuisani, a učenici će biti vraćeni na nastavu kada se utvrdi da je to bezbedno. Ekipe MUP-a su na terenu i vrše pregled objekata.

O načinu organizovanja časova i povratku na neposrednu nastavu, škole obaveštavaju učenike i njihove roditelje putem redovnih kanala komunikacije, navodi se u saopstenju.

Prema našim saznanjima, nisu sve škole u Beogradu dobile dojave, a nadležni se još uvek nisu oglasili ovim povodom. Nezvanično, jutros su na udaru samo beogradske škole.

Dojavu o postavljenoj eksplozivnoj napravi dobila je OŠ „Branko Čopić“ Vidikovac, a direktorka te škole obavestila je saopštila je da nastave u prepodnevnoj smeni neće biti, saznaje „Danas“.

„Jutros je policijska patrola svim zaposlenim i učenicima zabranila ulazak u školu i školsko dvotište zbog dojave o postavljenom eksplozivu.Iz tog razloga danas se nastava u prepodnevnoj smeni neće održati. Niko ne sme da bude u blizini škole i školskog dvorišta, što znači da ne radi ni produženi boravak. Molim odeljenjske starešine da HITNO o ovoj situaciji obaveste roditelje svojih odeljenja. O daljem toku događanja ću vas obaveštavati ovde preko viber grupe“, navodi se u poruci koju su primili roditelje pomenute škole.

Umesto redovne nastave, đaci će danas predavanja slušati onlajn.

„Danas će se nastava organizovati on lajn, sve dok vam ne pošaljem drugačije obaveštenje“, navodi se u poruci koju su primili roditelji.

Elektronska poruka pod naslovom „Eskploziv postavljen u školu“, kakva je jutros stigla na adresu Osnovne škole „Drinka Pavlović“, a u koju je FoNet imao uvid, sadrži tvrdnje o navodnim drugim teškim krivičnim delima koje je počinila osoba koja je uputila dojavu i pretnjama samoubistvom kojim će „odneti više života“.

U školi „Drinka Pavlović“ nam je potvrđeno da je taj mejl „uznemirujućeg sadržaja“ prosleđen Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Pripadnici MUP pregledali su školu „Drinka Pavlović“ i utvrdili da nema postavljene bombe, pa će popodne nastava biti održana u prostorijama škole.

Agenciji FoNet u MUP je rečeno da „postupaju po prijavama“.

Kako saznajemo, ubrzo su se oglasili i roditelji OŠ „Ilija Garašanin“ u Grockoj sa navodima da je i u pomenutim školama stigla dojava o postavljenoj eksplozivnoj napravi.

Nešto pre sedam sati roditeljima dece koja idu u vrtić „Fića“ na Vračaru stiglo je obaveštenje da decu ne dovode, jer je stigla anonimna dojava o podmetnutoj bombi.

Učenici novobeogradske osmoletke “Đuro Strugar” vraćeni su kućama, kao i đaci OŠ “Marija Bursać”, a danas u prepodnevnoj smeni neće biti nastave.

Kako saznaje Danas u Ministarstvu prosvete dojave o postavljenim eksplozivnim napravama stigle su velikom broju osnovnih i srednjih škola u Beogradu, a trenutno prikupljaju podatke o kom broju obrazovnih ustova je reč.

U prethodnom periodu, brojne škole, kao i druge ustanove i institucije u Beogradu i drugim mestima u Srbiji, dobiljale su takve dojave, koje su, kako se pokazalo posle policijskog pregleda objekata, bile lažne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari