Novi prostor za pregled kovid pacijenata u užičkom domu zdravlja 1Užice, kovid ambulanta/Foto: Grad Užice

Deo prostora Službe za zdravstvenu zaštitu dece u Užicu, zbog pogoršanja epidemijske situacije, uskoro će poslužiti za kovid ambulante.

Dr Danijela Marinković, direktorka Doma zdravlja Užice, navela je da je „od 4. januara drastično povećan broj pregleda i da se dnevno, u kovid ambulantama, pregleda više od 700 građana“.

„Zbog vremenskih prilika, a da građani ne bi dugo čekali napolju, u dogovoru sa generalnim direktorom Zdravstvenog centra Užice i Sektorom za vandredne situacije, deo Službe za zdravstvenu zaštitu dece i školske dece iskoristiće se za kovid ambulante“, kazala je dr Marinković.

Time, istakla je, „zdravstvena zaštita dece neće biti ugrožena, jer će pedijatri dežurati u školskom dispanzeru“.

„Epidemijska situacija se menja iz dana u dan i u skladu sa tim se i reaguje“, poručila je dr Marinković.

Osim povećanog broja pregleda, dodatni problem je taj što je sve više inficiranih zdravstvenih radnika, pa se to rešava angažovanjem lekara iz užičke bolnice i duplim smenama zdravstvenog osoblja.

Novi prostor za pregled kovid pacijenata u užičkom domu zdravlja 2
Kovid ambulanta u Užicu/Foto: Grad Užice

U domu zdravlja, trenutno, rade tri kovid ambulante. Lekar, tokom svoje smene, kako je rečeno, dnevno pregleda oko 150 pacijenata, a taj broj će se narednih dana povećavati.

Dr Brankica Savić, koordinatorka kovid ambulante, ističe da, u trenutnom talasu epidemije, najveći broj pregleda počinje i završava se u kovid ambulantama.

„Novi soj virusa karakteriše lakša klinička slika. Uglavnom je to infekcija gornjih respiratornih organa i 99 odsto pacijenata počne i završi preglede kod nas“, navela je dr Savić.

Ona je dodala da se samo jedan odsto pregledanih uputi na bolničko lečenje i ocenila da je, u ovom epidemijskim talasu, najveći pritisak upravo na kovid ambulante.

„U postojeću kovid ambulantu možemo da uvedemo najviše dvadesetak ljudi. Ostali moraju da čekaju napolju, što je nehumano i neprihvatljivo u trenutnim vremskim uslovima i temperaturama koje su izuzetno niske“, kazala je dr Savić.

Zdravstveni radnici na izmaku snaga

Zdravstveni radnici koji su svakodnevno angažovani u kovid sistemu, kako je rečeno, mole građane za strpljenje, jer su i oni su na izmaku snaga.

Nema razloga za brigu roditelja

Roditeljima dece koja se leče u dečjem dispanzeru poručuju da nema razloga da brinu, jer će će pedijatri dežurati u prostoru koji je potpuno izolovan od prostora koji će služiti za preglede kovid pacijenata.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari