Sudan je proterao visokog kanadskog diplomatu i predstavnika Evropske komisije, dok se istovremeno suočava s međunarodnim pritiscima povodom krize u Darfuru. Dvojica visokih zvaničnika pozvana su u Ministartsvo inostranih poslova u Kartumu, koje je juče potvrdilo da ih proglašava personama non grata jer su se „mešali u unutrašnje poslove Sudana“ – što je eufemizam za špijuniranje.

Sudan je proterao visokog kanadskog diplomatu i predstavnika Evropske komisije, dok se istovremeno suočava s međunarodnim pritiscima povodom krize u Darfuru. Dvojica visokih zvaničnika pozvana su u Ministartsvo inostranih poslova u Kartumu, koje je juče potvrdilo da ih proglašava personama non grata jer su se „mešali u unutrašnje poslove Sudana“ – što je eufemizam za špijuniranje. Kanada i EU, kao i mnoge druge zapadne zemlje, oštro kritikuju sudansku vladu zbog njene uloge u Darfuru, gde je 2003. ubijeno više od 200.000 ljudi u sukobima između etničkih afrikanskih pobunjenika i arapske dominantne centralne vlade.
Kartum je optužen jer je pustio s lanca džandžavid miliciju, optuženu za zločine protiv civila u sukobu tokom kojeg je iseljeno više od 2.5 miliona ljudi. Amnesti internešnel, organizacija za zaštitu ljudskih prava juče je optužila sudansku vladu za nastavak raspoređivanja ofanzivne vojne opreme u Darfuru uprkos embargu UN na oružje i mirovnim sporazumima.
Ministar pravde Sudana Mohamed Ali al Mardi juče je osudio izveštaj UN o zločinima u Darfuru. Dokument je sačinila komesar UN za ljudska prava Luis Arbur. „Ovo je lažan izveštaj i jasno je da komesarku nije briga za njen kredibilitet“, izjavio je Al Mardi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari