Novi napad tokom akcije na deponiji 1Foto: Ne davimo Beograd

Ljudi pod maskama napali su nas dok smo pokušavali da ukažemo na štetnost ugovora o deponiji u Viniči i katastrofalne ekološke posledice koje ova deponija trenutno ostavlja, naveli su iz je incijative “Ne da(vi)mo Beograd” za Danas.

Oni su saopštili je da je ovo samo jedan u nizu napada na njih, njihove članove i opstrukcija aktivnosti koje sprovode.

“Kao što se već desilo tokom prikupljanja potpisa kada su pokušavali da nas ometaju, kao što su ižvrljali izložbu koju smo organizovali, tako se i novi napad desio tokom akcije blokiranja deponije u Vinči koju smo juče organizovali”, naveli su iz inicijative. 

Jednočasovnom blokadom ulaza u deponiju u Vinči danas su poručili da se ne mire sa namerama grada da izgradi spalionicu i da na taj način enormno zaduži gradski budžet za preko 38 miliona evra godišne u narednih 30 godina.

„Blokadom ulaza i izlaza sa deponije u Vinči želeli smo da pokažemo da nećemo ćutati dok se cene usluga odnošenja otpada četiri puta povećavaju, uništava reciklažna industrija i ugrožava kvalitet vazduha koji dišemo. Spalionica neće proći“, navodi se u saopštenju inicijative.

Oni dodaju da privatizacija deponije u Vinči i izgradnja spalionice za grad Beograd donose ogromne finansijske obaveze (od preko 38 miliona evra godišnje), kako za sam Grad tako i za kućne budžete građana i građanki.

„Ako ste do sada plaćali račun za odnošenje otpada 150 dinara, u skoroj budućnosti ćete za ovu stavku izdvajati 600 dinara. To je poskupljenje od čak četiri puta. Ova ekološka i ekonomska katastrofa će imati dugoročne i nesagledive posledice po budžet Grada i živote građana. Zbog svega toga smo odlučili da blokiramo deponiju i da pošaljemo jasnu poruku da će inicijativa Ne davimo Beograd braniti interese građana a ne interese  privatnog investitora kome je postojeća gradska vlast potpisivanjem štetnog ugovora omogućila zaradu od preko 1 milijarde evra u narednih 30 godina“, dodaju.

Njihov plan za upravljanje otpadom je baziran, kako navode, na zaštiti interesa građana i građanki Beograda.

„Zalažemo se za novi, pravičniji sistem naplate otpada – po količini generisanog otpada, a ne prema kvadratnom metru stambene jedinice. Ovaj sistem podstiče građane i građanke da više sortiraju otpad. Umesto spaljivanja otpada uvešćemo sistem za sortirano sakupljanje otpada , koji će podstaći reciklažu i kompostiranje. Tako ćemo omogućiti pokretanje zelene ekonomije, što predstavlja ekološki prihvatljiviji, ekonomičniji i održiviji sistem za upravljanje otpadom, uz otvaranje radnih mesta u zelenoj ekonomiji“, ističu u NDMBGD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari