Novi Pazar: Antivakcinalni lobi i neprosvećenost 1Opšta bolnica u Novom Pazaru Foto: Beta/Nikola Kocović

Virus korona svakog dana odnosi žrtve u Novom Pazaru. Za vikend i prvog dana ove sedmice u Opštoj bolnici od posledica ovog virusa preminulo je petoro ljudi – 4 iz Novog Pazara i jedan iz Tutina.

Kovid odeljenja u Opštoj bolnici i u Novopazarskoj Banji sve su punija. Prema poslednjim podacima, na lečenju se nalazi 137 zaraženih iz ovog grada i okolnih opština, a ono što posebno plaši je nizak stepen imunizacije.

Novi Pazar i Tutin su, prema zvaničnoj statistici, u odnosu na broj stanovnika pri dnu republičke lestvice. U Novom Pazaru je, do sada, vakcinisano 5.128 građana, a to je 4,8 % od ukupnog broja stanovnika i revakcinisano je oko 3 hiljade. Na području tutinske opštine vakcinisano je i revakcinisano oko hiljadu ljudi. Za razliku od Novog Pazara, u Tutinu je veoma mali broj zdravstvenih radnika bio zainteresovan za imunizaciju. Kada je počela vakcinacija, prvih deset dana u Tutinu nije bilo zainteresovanih, pa je 1.200 doza vraćeno, preusmereno u opštine koje nemaju problem sa „nezainteresovanošću“.

– Broj vakcinisanih u Novom Pazaru je relativno zadovoljavajući, ako uporedimo sa podacima iz poslednjih pet godina, kada smo protiv sezonskog gripa vakcinisali od 1.500-2.000 ljudi. Za ovakav odziv razloga je više. Imamo jako delovanje antivakcinalnog lobija, među kojima, nažalost, ima i zdravstvenih radnika, zatim, slaba zdravstvena prosvećenost, godinama sticano i akumulirano nepoverenje prema vakcinama, pričanja i prepričavanja do vakcine izazivaju razne bolesti, za sve je „kriva vakcina“, objašnjava direktor ZZJZ primarijus dr Šefadil Spahić i napominje da deo krivice snosi i veliki broj dezinformacija „da je u pitanju svetska zavera, baca se prašina, zaprašuje iz aviona, politička stvar za uništenje određene populacije“.

Dr Spahić ističe da može i da razume neobrazovane ljude da tako razmišljaju, ali mu je neshvatljivo ponašanje intelektualaca.

– Za ponašanje zdravstvenih radnika, u ovoj situaciji, voleo bih da odgovori nauka. To mi izgleda kao kad neko završi teologiju, postane verski službenik, uđe u bogomolju, a ne veruje u Boga, a mi ulazimo u bolnicu, a ne verujemo u vakcinu, rezignirano kaže dr Spahić i pita se zašto oni koji se protive vakcinaciji „ne veruju u ono što su učili, da li je to odraz slabosti, neverovanja u naučne postulate ili se pravimo mnogo pametni“ i na ova pitanja bi voleo da mu odgovore psiholozi, ali i oni koji pozivaju da se stanovništvo ne vakciniše. Kakvu alternativu oni nude, tek ko preživi pričaće, poručuje sagovornik Danasa.

ZZJZ deli poslednjih dana „agitke“ o protivepidemijskim merama i značaju vakcinacije. U Novom Pazaru imunizacija se obavlja na četiri punkta – ZZJZ, Dom zdravlja, Dom omladine i Medicinska škola, a u Tutinu na jednom mestu, u Domu zdravlja. Svih vrsta vakcina ima dovoljno, a ZZJZ do sada je dobio više od 10 hiljada doza.

Prema ranije saopštenim podacima u ovom gradu za pacijente zaražene virusom korona ima oko 450 mesta, i trenutna popunjenost je nešto iznad 30 procenata. U kovid ambulantama Doma zdravlja broj onih koji se javljaju sa simptomima zaraze znatno je iznad polovine ukupno obavljenih pregleda.

U ponedeljak je zabeležen još jedan „rekord“. Od ukupnog broja (66) urađenih brzih antigenskih testova iz brisa nosa, skoro polovina (33) bila je pozitivna. Za prva dva dana ove sedmice novopazarski Zavod za javno zdravlje (ZZJZ), koji je nadležan i za opštinu Tutin, registrovao je još 59 novoinficiranih.

Strah da se ne ponovi „pomor“

Statistika je neumoljiva i opravdano se strahuje da se ne ponovi prošlogodišnji junsko-julski scenario, kada je ovaj kraj bio najveće žarište u Srbiji. ZZJZ je u intenzivnoj kampanji za sprečavanje širenja zaraze. Od gradskog štaba za vanredne situacije zatraženo je pojedinačno po svim oblastima, da se pojačaju mere zaštite. Građanima je upućen apel da poštuju mere protivepidemijske zaštite, da budu odgovorniji prema sebi i drugima i da je jedini lek imunizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari