Novi Pazar: Bela pamučna pluća na bilbordu posivela zbog zagađenosti vazduha 1Novi Pazar Foto: BETAPHOTO/ISHAK SLEZOVIĆ/DS

Bela „3D pamučna pluća“, postavljena pre nedelju dana na bilbordu u centru Novog Pazara, promenila su boju i posivela što bi trebalo da ukaže na visok stepen zagađenja vazduha u tom gradu, objavio je danas radio Sto plus.

Bilbord sa pamučnim plućima nalazi se u Ulici Stefana Nemanje, a postavljen je u sklopu šire kampanje koju sprovodi organizacija Kreni-Promeni sa ciljem da ukaže na visok nivo aerozagađenja.

Po podacima portala xEco Nacionalne ekološke asocijacije (NEA), vazduh u Novom Pazaru, računajući prisustvo PM čestica, bio je među najzagađenijim u Srbiji u prošloj godini, a takav trend nastavljen je i u 2022. godini.

U devet od prvih 10 dana ove godine, prisustvo PM10 čestica u vazduhu u Novom Pazaru bilo je višestruko iznad dozvoljenih vrednosti, što je zabeleženo još samo u Kosjeriću.

Srednja granična vrednost tih čestica u vazduhu je 40 mikrograma po kubnom metru, dok je od početka godine u Novom Pazaru 97,5. Na drugom mestu je Valjevo sa nešto ispod 90 mikrograma po kubnom metru vazduha.

Novi Pazar je na prvom mestu i po zagađenju vazduha PM2,5 česticama. Prosečno se beleži 95,2 mikrograma tih čestica u kubiku vazduha u Novom Pazaru, dok je dozvoljena vrednost 25, gotovo četiri puta manje.

Na drugom mestu je Valjevo sa oko 70 mikrograma PM2,5 čestica po kubnom metru.

Bilbord sa „Pamučnim plućima“ postavljen je 4. januara i na toj lokaciji bi trebalo da ostane mesec dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari