Novi Pazar: Glavni zadatak dovođenje investitora 1Foto: S.Župljanin

Tutrski konzul u Novom Pazaru Bašar Bašol razgovarao je sa novopazarskim gradonačelnikom Nihatom Biševcem i predsednicom Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Jasminom Curić.

To su prvi njegovi zvanični razgovori u ovom gradu.

Nakon razgovora u gradskoj upravi, Bašol je rekao da će glavni zadatak konzulata biti dovođenje investitora iz Turske u ovaj grad.

-Sve relevantne institucije iz Turske su zainteresovane za ulaganje u Novi Pazar i mi smo u stalnoj komunikaciji sa gradonačelnikom i gradskom upravomo tim pitanjima – naglasio je turski konzul, ali i dodao da se u Novom Pazaru oseća kao kod kuće i da je „od strane vlasti Srbije i braće u Sandžaku dočekan neverovatno“.

Novopazarski gradonačelnik Biševac je ocenio da je otvaranje diplomatskog predstavništva Turske od istorijskog značaja za Novi Pazar, Sandžak i Srbiju i da je to „rezultat sve boljih odnosa Srbije i Turske, a čemu su veliki doprinos dali Bošnjaci Sandžaka i Bošnjaci poreklom iz ovog kraja koji žive u Turskoj i koji su učvrstili most saradnje između dve zemlje“.

Biševac je rekao da će konzulat u Novom Pazaru olakšati realizaciju projekata, da će građani pravne i birokratske poslove sa Turskom zavrđavati u ovom gradu a ne u Beogradu „štedeći i vreme i novac“.

Konzul Bašol je, pre razgovora u gradskoj upravi, posetio BNV gde je razgovarao sa predsednicom Jasminom Curić.

Kako je saopšteno iz bošnjačkog nacionalnog saveta turski diplomata je rekao da njegova zemlja „Bošnjake Sandžaka vidi kao most prijateljstva između Srbije i Turske“ i da veruje da BNV „ima vrlo bitnu ulogu u jezičkom i kulturološkom smislu za našu braću iz Sandžaka“.

Predsednica BNV veruje da će generalni konzulat Turske „svojim profesionalnim diplomatskim radom unaprediti ekonomski i politički ambijent u Sandžaku i na taj način olakšati život svim gradjanima tog kraja i šire regije koju generalni konzulat sa sedištem u Novom Pazaru i pokriva“.

Generalni konzulat Turske u Novom Pazaru počeo je da radi početkom ovog meseca i to je prvo diplomatsko predstavništvo jedne strane zemlje u ovom kraju. Ranije je najavljeno, da će, do kraja godine, u ovom gradu biti otvoren i generalni konzulat BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari