Novi Pazar i dalje na mapi krijumčara droge 1Foto: Beta/Turistička organizacija Srbije

Uloga Novog Pazara, kao bitnog čvorišta u krijumčarenju narkotika, danas je znatno manja nego prethodnih godina, ali je ta vrsta kriminala i dalje prisutna, navodi se u poslednjem izveštaju Globalne inicijative protiv međunarodnog organizovanog kriminala.

U izveštaju te organizacije iz Ženeve piše da je Novi Pazar devedesetih godina prošlog veka bio čuveno čvorište kriminalnih aktivnosti i krijumčarenja velikih količina heroina visoke čistoće iz Turske ka ostalim gradovima regiona, Zapadne Evrope, medju kojima je i London.

Podsetili su da je Stejt dipartment 2008. godine proglasio Novi Pazar „najvećim stovarištem heroina u Evropi“.

„Izgleda da su ti dani Novog Pazara prošli. Kriminalci iz devedesetih i dvehiljaditih su, navodno, novac uložili u legalne tokove i prestali da se bave kriminalom. Krijumčarenje heroina preuzele su veće i moćnije grupe van Sandžaka koje se bave krijumčarenjem kokaina. Iako se heroin i kokain i dalje krijumčare kroz Novi Pazar, količine su znatno manje nego ranije“, navodi se u izveštaju.

Navodi se da su kriminalne grupe iz Novog Pazara sada manje i slabije, kao i da uglavnom saradjuju sa kriminalcima sa Kosova, iz Beograda, Čačka i Novog Sada.

U izveštaju stoji i da su se pojedine kriminalne grupe iz Novog Pazara preorijentisale na „kradju narkotika od drugih kriminalaca“, pa se navodi primer da je jedna grupa u Sloveniji od pripadnika Kavačkog klana ukrala šest kilograma kokaina.

„Nekoliko meseci kasnije član te grupe je ranjen prilikom primopredaje droge u Beogradu. Tom prilikom nestala je droga i oko 300.000 evra“, stoji u izveštaju.

Dodaje se da se na lokalnom tržištu Novog Pazara mogu naći gotovo sve vrste droga, da je ulična cena grama marihuane 1.000 dinara, heroina, amfetamina i ekstazija oko 1.500 dinara, a kokaina 8.000 dinara, ali i manje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari