Novi Pazar: Ponovo požar na deponiji smeća „Golo brdo“ 1Dim iznad deponije, foto: Fb Za zdrav Novi Pazar

Deponiju smeća „Golo brdo“, iznad Novog Pazara, ponovo je zahvatio požar.

Požar je izbio u petak i gasili su vatrogasci i radnici JKP „Gradska čistoća“. Velika vatra je ugašena, ali zgarište još tinja. Vide se gusti oblaci dima, koji ugrožavaju stanovništvo u okolnim selima.

Meštani, iz desetak okolnih sela, pozvali su nadležne iz lokalne samouprave da pomognu da se problem reši i zapretili su blokadom puteva.

Na deponiji je, od danas, teška mehanizacija novopazarskih privrednika, koja će, u narednih nekoliko dana, mesto požara sanirati nabacivanjem zemlje.

Ovo je, za Danas, potvrdio Armin Mehović, direktor JKP „Gradska čistoća“, koje gazduje deponijom.

Novi Pazar: Ponovo požar na deponiji smeća „Golo brdo“ 2
„Sanitarno“ smetlište, foto: S. Novosel

Krajem devedesetih godina, bila je „kapitalni objekat“, u čiju izgradnju je Republika uložila tri miliona maraka. Govorilo se da je to „najsavremenija sanitarna deponija u Srbiji“.

Od najavljene „najsavremenije deponije“ napravljeno je smetlište, koje najmanje jednom godišnje zahvataju požari. Neki tvrde da su podmetnuti, a neki da se „zapalilo samo od sebe“.

Gašenje i „saniranje“ traje nekada i po nekoliko sedmica. Sve se završava potiskivanjem smeća na niže nivoe i sve se zatrpava smećem.

Ekološka bomba iznad grada je u fokusu ekološke borbe u ovom gradu.

-Jedini način za rešavanje ovog problema je zatvaranje te lokacije. Gradska uprava je na tenderu izabrala jednu beogradsku firmu da uradi projekat za njeno „gašenje“ po fazama – kaže Mehović.

Napominje da zatvaranje sadašnje deponije zavisi od izgradnje nove, koja će biti locirana na teritoriji opštine Raška, a koristiće je još i Novi Pazar i Tutin.

-Ministarstvo za zaštitu životne sredine je obezbedilo 20 miliona dinara za izradu projektno-tehničke dokumentacije. Studija izvodljivosti je završena, predstoji izrada projekta. Prema nekim informacijama, izgradnja nove deponije trebalo bi da počne 2024.godine. Pre izgradnje nove, nema zatvaranja stare deponije – kaže direktor novopazarskog preduzeća „Gradska čistoća“.

Procenjeno je da je za sanaciju smetlišta „Golo brdo“ potrebno oko šest miliona eura, koje treba da obezbede nadležno ministarstvo i lokalna samouprava.

Deponija smeća „Golo brdo“ od grada je udaljena 23 kilometra, uzvodno iznad sliva reke Jošanice.

Od početka izgradnje bilo je jsano da će biti problema u korišćenju, jer su prilazni putevi bili nepristupačni, posebno u zimskom periodu, povećani su troškovi odvoženja smeća i da je postavljena ekološka bomba. Bez obzira na sve, od itgradnje „kapitalnog objekta“ nije se odustalo.

Svi dosadašnji pokušaji saniranja te lokacije nisu dali rezultate. Bez rezultat ostali su i oni projekti „za sanaciju po evropskim standardima“, koji su obuhvatali ograđivanje prostora, postavljanje video nadzora i ulazne i izlazne rampe.

Od meštana, iz okolnih sela, nije prvi put stiglo upozorenje. Oni su, pre desetak godina, zbog dima, smrada i čestih požara, blokirali prilazne puteve „sanitarnom“ smerlištu.

Na novopazarsku deponiju smeće „stiže“ i sa teritorije opštine Tutin, uz mesečnu nadoknadu od pola miliona dinara.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

       

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.