Novi Pazar: Povećava se broj korisnika novčane socijalne pomoći 1Foto: N. Kočović

Novopazarski Centar za socijalni rad, prošlu godinu, završio je sa 13.948 korisnika svih oblika socijalnog zbrinjavanja. Prednjače korisnici novčane socijalne pomoći, čiji broj se povećava svake godine.

Novčanu pomoć, prošle godine, primalo je 3.115 porodica sa 13.300 članova. U odnosu na prethodnu godinu, za 37 ih je više. Najviše ima četvoročlanih porodica, 664.

U ovoj ustanovi ističu da je broj porodica na evidenciji novčanih primanja, posebno povećan u poslednjim mesecima prošle godine. Očekuju da takav trend bude nastavljen.

Glavni uzroci za povećanje korisnika nočane pomoći su nezaposlenost i nesposobnost za rad, a najveći problemi su materijalna i stambena neobezbeđenost. U Centru naglašavaju da na evidenciji imaju slučajeve da u jednoj kući ili stanu žive po dve, tri porodice, u kojima većina članova nema nikakvo zaposlenje.

Znatan broj porodica, korisnika ove pomoći, nalazi se na evidenciji narodne kuhinje u Crvenom krstu, gde dnevno dobijaju jedan kuvani obrok. Onima koji su udaljeni od grada i nisu u mogućnosti da se hrane u narodnoj kuhinji, svakog meseca, dobijaju pakete sa osnovnim prehrambenim namirnicama. Reč je o staračkim i samačkim domaćinstvima. Njih, za sada, ima 870.

Centar za socijalni rad, uz sva davanja, prošle godine, pakete sa hranom obezbedio je za više od 1.200 svojih korisnika.

Naglašavaju da se novčana socijalna pomoć isplaćuje redovno i na vreme „prema utvrđenoj zakonskoj skali, po članu porodice“.

Upoređivanjem podataka sa poslednjeg popisa stanovništva (121.113) i broja članova porodica primalaca socijalne novčane pomoći, onda je ovim oblikom socijalne zaštite obzhvaćeno 10,9 odsto stanovništva.

Na „narodnom kazanu“ u Crvenom krstu, od 1.300 korisnika, 40 odsto su deca uzrasta do 18.godina.

Najveći uzrok za veliki broj siromašnih je povećanje broja nezaposlenih. U poslednje dve decenije u Novom Pazaru nije bilo direktnih investicija niti otvaranja novih radnih mesta, pa je prošla godina završena sa 23.400 tražilaca posla.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari