Novi Pazar: Psi lutalice napadaju u bolničkom krugu 1Arhiva Foto: Nenad Kovačević/Danas

Krug novopazarske Opšte bolnice „stalna adresa“ je za pse lutalice u ovom gradu. U razmaku od samo par dana, napadnute su dve osobe – žena u devetom mesecu trudnoće i jedan stariji muškarac.

Ženu su odbranila dva slučajna prolaznika, ali je zadobila ujede na potkolenicama. Drugog pacijenta „odbranile“ su petarde, koje su bacili stanovnici okolnih kuća. To je njihov, za sada, jedini način da se odbrane od čopora pasa lutalica, kojih ima i na još nekoliko lokacija na gradskom području.

Novi Pazar nema Službu zoo higijene, niti azil za pse lutalice. Napadi mogu da se prijave novoformiranoj Komunalnoj miliciji, koja dalje prosleđuje nadležnoj službi u Vrnjačkoj Banji, čiji radnici ovde dolaze samo petkom. Nedovoljno da se obiđu sve kritične lokacije i pohvataju psi lutalice.

Beogradska firma „Avenija MB“ godinama je bila „pretplatnik“ za humano hvatanje i zbrinjavanje pasa na novopazarskoj teritoriji. Psi bez vlasnika su odvođeni u azil u neposrednoj blizini Vrnjačke Banje.

Pre četiri godine objavljena je vest, da će na teritoriji grada biti izgrađeno prihvatilište za pse i mačke lutalice.

Tada je iz lokalne samouprave saopšteno da je određena lokacija, pripremljena projektna dokumentacija, kojom je predviđena izgradnja upravne zgrade sa ambulantom i stacionarom i dve štenare sa 14 boksova, površine oko 400 kvadrata.

„Ovaj projekat će doprineti značajnom smanjenju broja pasa i mačaka lutalica, ali će se smanjiti i broj oštećenih građana, povećati sigurnost na javnim mestima” – saopšteno je iz gradske uprave.

Prihvatilište je trebalo da se gradi u selu Čašić Dolac. Vrednost investicije bila je 11,5 miliona dinara.

Iz Budžetskog fonda za programe lokalnih samouprava, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, te 2019.godine, za sufinansiranje projekta opredelilo je 9,5 miliona dinara.

Krajem te godine, čak, je objavljeno i da je na tenderu izabran i izvođač radova. Kako je objavljeno na portalu Uprave za javne nabavke, posao je poveren novopazarskoj firmi „Elmir“, koja je ponudila cenu od 11,6 miliona dinara.

Tender je raspisivan dva puta. Na drugom se odustalo od zahteva da izvođač radova, porad građevinskih radova i slektroinstalacija, uradi video nadzor, instalira računarsku i telefonsku mrežu i izgradi rezervoar za vodu zabremine 73 kubi.

Prihvatilište za pse i mačke lutalice, na teritoriji Novog Pazara, još nije izgrađeno, iako lokalne samouprave obavezuje Uredba Vlade Srbije, da na svojim teritorijama imaju takve objekte.

Lokalna samouprava iz svog budžeta izdvaja pozamašna sredstva za obeštećenja građanima, koji su bili meta pasa lutalica. Na primer, za četiri godine, od 2014. – 2018.godine, iz gradskog budžeta je za odštetu zbog ujeda pasa isplaćeno 60 miliona dinara.

Prema podacima nadležnih gradskih službi, prošle godine, primljeno je 290 zahteva, koji su budžet košrali 18,3 miliona dinara. Ove godine primljena su 34 zahteva i oštećenima je isplaćeno 5,1 miliona dinara.

Polovinu od prošlogodišnjih zahteva podneli su građani, a drugu polovinu vlasnici životinja na poljoprivrednim imanjima.

Po odluci nadležne komisije, pojedincima je, prosečno, isplaćivano po 40 hiljada dinara.

Vlasnici ovaca su, po grlu, dobijali 10 hiljada, za koze oko 8 hiljada i za kokoške hiljadu dinara.

Znatan broj oštećenih građana e ne obraća službama u gradskoj upravi već sudi. Gradsko pravobranilaštvo, trenutno, ima 94 takve parnice.

Nadoknade koje određuje sud su znatno veće od onih koje određuje gradska komisija.

Više vesti iz ovog grada  čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari