Novi Pazar: Referendum dodatni pritisak za pomirenje 1

Inicijativa reisu-l-uleme Islamske zajednice (IZ) Srbije Seada Nasufovića, da se muslimani na referendumu izjasne o objedinjavanju IZ i izboru njenih organa, nailazi na različite komentare u Novom Pazaru.

On je tu inicijativu predložio u pismu upućenom čelnicima IZ u Srbiji, u kojem je predložio i da se od predstavnika obe islamske zajednice formira organizacioni odbor za sprovođenje referenduma.

Lokalni mediji bliski IZ u Srbiji to su nazvali „novim pokušajem oživljavanja beogradske paratvorevine“, a „Nasufović zaboravlja da je IZ u Srbiji u sastavu Rijaseta IZ BiH i da objedinjenje može da dođe samo pod krovom Rijaseta IZ BiH i na principima vraćanja IZ na stanje iz 2007, pre nego što je izvršen puč“. Ova IZ smatra da bi u organizacionom odboru za sprovođenje referenduma imali 80 odsto članova „ukoliko bi se u uzela u obzir kontrola nad brojem džamija“ i Nasufovića označavaju kao jednog od prvih inicijatora za razbijanje IZ. Ocenjuju da je IZ Srbije „izgubila totalnu kontrolu nad situacijom u Sandžaku i Srbiji. Ovo je još jedan trzaj koalicije SDP-SDA, koji imaju želju da se osvete za sve veću ugroženost“.

Predsednik nevladine organizacije Akademska inicijativa „Forum 10“ Fahrudin Kladničanin kaže da je legitimno pravo reisu-l-uleme Nasufovića da pokreće inicijative, ali je pitanje „da li je bošnjačko-muslimanska zajednica spremna da se uhvati u koštac o referendumu za jedinstvenu IZ“.

– Drugo pitanje je, koliko je IZ u Srbiji spremna da razgovara o jedinstvenoj IZ. Verujem da se reisu-l-ulema Nasufović vodio rezultatima izbora za Bošnjačko nacionalno veće (BNV) i da pobedu nije odnela lista iza koje je stala IZ u Srbiji. Mislim da ta inicijativa ne može da zaživi, jer ne postoje ni društveni ni politički uslovi za to – naglašava Kladničanin i dodaje da je „legitimno da se razgovara o jedinstvenoj IZ, jer je to prioritet“.

Izvršni direktor nevladine organizacije „Urban-in“ Sead Biberović podržava svaki napor ka uspostavljanju dijaloga i smatra da referendum nije potreban, jer je većina muslimana za jedinstvenu IZ.

– Problem je što suprotstavljene strane različito gledaju na proces ujedinjenja. IZ u Srbiji naziva IZ Srbije odbeglom i poziva je da se vrati pod okrilje, a IZ Srbije smatra da su ravnopravni i da na ravnopravnim osnovama treba da razgovaraju o ujedinjenju. Rešenje je, možda, angažovanje neke treće strane, koja ima uticaj na obe IZ i koja bi mogla da izvrši pritisak da pomire svoje stavove – kaže Biberović i ocenjuje da referendum može da se organizuje „u smislu dodatnog pritiska muslimana na obe IZ da urade više na pitanju pomirenja“.

Posle turske inicijative, od pre šest godina, ovo je drugi pokušaj da se stvori jedinstvena IZ u ovoj državi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari