Novi Pazar treći najzagađeniji grad u Evropi 2021. godine, Čačak na devetom mestu 1Foto: Senad Župljanin

Novi Pazar se nalazi na trećem, a Čačak na devetom mestu najzagađenijih gradova u Evropi 2021. godine, pokazuje Izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u svetu koji je danas objavila švajcarska tehnološka kompanija za kvalitet vazduha IQ Air.

Prosečna koncentracija štetnih PM2,5 čestica u Novom Pazaru tokom 2021. godine iznosila je 47,2 mikrograma po metru kubnom, dok je u Čačku bila nešto niža, tačnije 41,5 mikrogram po metru kubnom.

Podaci iz godišnjeg Izveštaja pokazuju da Novi Pazar i Čačak nisu jedini gradovi iz regiona koji se nalaze na toj negativnoj listi. Najviše gradova u grupi 10 najzagađenijih iz Evrope nalazi se u neposrednoj blizini Srbije, u Bosni i Hercegovini, te je Foča na četvrtom mestu, Laktaši su na šestom, Prijedor na osmom, a Mala Kladuša na desetom.

Trn, Laktaši i Doboj, koji se takođe nalaze u Bosni i Hercegovini, nisu među 10 najzagađenijih gradova Evrope, ali su pozicionirani na 12, 13 i 14. mestu.

Najzagađeniji grad u Evropi je tokom prošle godine bio Igdir koji se nalazi u Turskoj. U tom gradu je prosečna koncentracija PM2,5 čestica iznosila 66,2 mikrograma po metru kubnom.

Od 1.588 evropskih gradova, vazduh je u samo 55 njih bio u okviru graničnih vrednosti koje je propisala Svetska zdravstvena organizacija.

Beograd je često na aplikaciji prikazan kao prestonica sa najlošijim kvalitetom vazduha u realnom vremenu, a u ovom Izveštaju, gde je prikazan godišnji prosek koncentracije PM2,5 čestica, Beograd je pozicioniran na 34. mestu najzagađenijih glavnih gradova sveta.

Srbija četvrta najzagađenija država u Evropi, Crna Gora prva

Danas objavljeni Izveštaj pokazuje da se Srbija, ukoliko posmatramo koncentraciju PM2,5 čestica u vazduhu, nalazi na četvrtom mestu od ukupno 42 države Evrope.

Prosečna godišnja koncentracija ovih štetnih čestica u vazduhu u Srbiji iznosila je 25,5 mikrograma po metru kubnom.

Ni ostale države iz regiona ne mogu se ponositi rezultatima ovog istraživanja. Hrvatska je šesta najzagađenija država Evrope, Severna Makedonija peta, Bosna i Hercegovina druga, dok je Crna Gora neslavni „šampion“ i u toj državi prosečna godišnja koncentracija PM2,5 čestica iznosila 35,2 mikrograma po metru kubnom.

Crna Gora se ujedno nalazi i na 16. mestu država sa najvećim stepenom zagađenja vazduha na svetu, dok je Srbija 33. najzagađenija država.

Kako je u Izveštaju naglašeno, povećani nivo PM2,5 čestica u Evropi je tokom prošle godine predstavljao najozbiljniji rizik po zdravlje i životnu sredinu.

Leto 2021. godine bilo je rekordno toplo u južnoj Evropi, a Rusija je bila pogođena najvećim požarima ikada zabeležene u toj državi.

Negativna situacija u većem delu sveta

Prema podacima koji su navedeni u Izveštaju o kvalitetu vazduha u svetu, najzagađeniji grad 2021. godine bila je prestonica Indije Nju Delhi, gde je prosečna vrednost PM2,5 čestica u vazduhu iznosila 96,4 mikrograma po metru kubnom, a nakon glavnog grada Indije slede Daka (Bangladeš), Ndžamena (Čad), Dušanbe (Tadžikistan) i Muskat (Oman).

Gradovi iz Centralne i Južne Azije zauzimaju 47 od prvih 50 mesta na listi najzagađenijih gradova sveta.

Države u kojima je zabeležena najveća koncentracija ovih čestica su Bangladeš, Čad, Pakistan, Tadžikistan i Indija, gde je u većem broju gradova bio visoko iznad godišnjih graničnih vrednosti koje je propisala Svetska zdravstvena organizacija.

Svetska zdravstvena organizacija je  u septembru 2021. godine donela odluku da je preporučena prosečna godišnja vrednost suspendovanih čestica PM2,5 duplo niža nego ranije i iznosi pet mikrograma po metru kubnom.

Koncentracija PM2,5 čestica se u samo tri procenta gradova na svetu nalazio u okvirima godišnje dozvoljene vrednosti koje je propisala Svetska zdravstvena organizacija.

„Šokantna je činjenica da nijedan veći grad ili država ne obezbeđuje bezbedan i zdrav vazduh svojim građanima u skladu sa najnovijim smernicama za kvalitet vazduha Svetske zdravstvene organizacije“, rekao je izvršni direktor kompanije IQ Air Frank Hames i dodao da ovaj izveštaj naglašava koliko posla još treba da se uradi kako bi se osiguralo da svi imaju bezbedan, čist i zdrav vazduh.

U izveštaju koju je IQ Air objavio analizirane su stanice za merenje koncentracije PM2,5 čestica u vazduhu u 6.475 gradova u 117 država i regiona, navela je u saopštenju ta kompanija.

Gradovi sa najvećim stepenom zagađenja vazduha u Evropi:

  1. Igdir (Turska) – 66,2 mikrograma po metru kubnom
  2. Krasnojarsk (Ruska Federacija) – 49,8 mikrograma po metru kubnom
  3. Novi Pazar (Srbija)- 47,2 mikrograma po metru kubnom
  4. Foča (Bosna i Hercegovina) – 46 mikrograma po metru kubnom
  5. Duzdže (Turska) – 44,4 mikrograma po metru kubnom
  6. Laktaši (Bosna i Hercegovina) – 42,8 mikrograma po metru kubnom
  7. Polistena (Italija) – 42,6 mikrograma po metru kubnom
  8. Prijedor (Bosna i Hercegovina) – 42,2 mikrograma po metru kubnom
  9. Čačak (Srbija) – 41,5 mikrogram po metru kubnom
  10. Mala Kladuša (Bosna i Hercegovina) – 38,7 mikrograma po metru kubnom
  11. Ožeše (Poljska) – 38,2 mikrograma po metru kubnom
  12. Trn (Bosna i Hercegovina) – 37,2 mikrograma po metru kubnom
  13. Lukavac (Bosna i Hercegovina) – 37 mikrograma po metru kubnom
  14. Doboj (Bosna i Hercegovina) – 37 mikrograma po metru kubnom
  15. Čelje Mesapika (Italija) – 36,6 mikrograma po metru kubnom

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari