Povećan broj pregleda u Kovid ambulantiKovid ambulanta u Novom Pazaru Foto: S. Župljanin

Za poslednja dva dana, u Novom Pazaru na bolničko lečenje primljeno je 39 osoba inficiranih korona virusom – 25 iz Novog Pazara, sedam iz Sjenice, pet iz Raške i po jedan oboleli iz Kraljeva i Beograda.

U tom periodu od posledice ovog virusa preminule su tri osobe – jedna iz Novog Pazara i dve iz Raške. Na respiratorima je sedam i pet je na kiseoničkoj terapiji.

Na kovid odeljenjima Opšte bolnice i Specijalne bolnice u Novopazarskoj Banji nalazi se 180 pacijenata. Poslednjih dana najviše smeštenih ima u Novopazarskoj Banji – 62. Na tom odeljenju smešteni su pacijenti sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom.

Broj prvih pregleda u Domu zdravlja i dalje je visok. Prethodnog dana od 248 pregledanih, 105 bilo je sa simptomima virusa korona.Urađeno je 91 testiranje brzim antigenskim testovima iz brisa nosa i kod pet je potvrđena infekcija. Metodom PCR testirano je 190 lica, rezultati su stigli za 182 uzorka, od kojih je trećina, 62, pozitivna.

Direktor novopazarskog Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) primarijus dr Šefadil Spahić upozorava na porast broja ljudi u samoizolaciji. Danas ih je 812 ili stotinu više u odnosu na pre nekoliko dana. To je činjenica koja zabrinjava. Ovo su zvanični podaci koje saopštavaju Gradski štab za vanredne situacije i ZZJZ. Tačan broj obolelih nije poznat, jer se znatan broj zaraženih leči u privatnim ordinacijama i dr Spahić naglašava i da je to zabrinjavajuće.

Direktora ZZJZ ohrabruju podaci o broju građana koji se odazivaju pozivima za vakcinisanje. U Novom Pazaru prvu dozu primilo je više od 8 hiljada, a drugu dozu oko 4.500 građana. I u tutinskoj opštini, za koju je zadužen novopazarski ZZJZ, beleže se nešto bolji rezultati imunizacije. Prvu dozu je primilo 76, a drugu 26 građana. Od početka vakcinacije, u toj opštini, prvu dozu primilo je 860, a revakcinisano je 558 stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.