Urban in Novi PazarFotografija: Senko Župljanin

Predstavnici udruženja „Urban-In“ iz Novog Pazara juče su nadležnima u lokalnoj samoupravi predali inicijativu za izgradnju deonice puta od magistrale do sela Kruševo, u dužini od četiri kilometra.

„Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT“, u saradnji sa Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju, pokrenulo je projekat tokom kojeg su, u novembru i decembru prošle godine, razgovarali sa meštanima 30 sela u Srbiji o realnom stanju i njihovim problemima.

Predstavnici „Urban-ina“ posetili su tri okolna sela: Trnavu, Vranovinu i Kruševo koje je najudaljenije od ova tri.

– Većina sela ima iste probleme, a to su putna infrastruktura, elektrosnabdevanje, vodosnabdevanje, psi lutalice koji predstavljaju jedan od gorućih problema, jer meštani moraju da ih hrane da ne bi napadali kokoške, ovce i druge životinje. Prilazni put selu Kruševu je izašao kao neki gorući prioritet, jer put u takvom stanju izaziva i otežava mnoge druge probleme- istakao je Sead Biberović iz organizacije Urban-in.

Iz ovog udruženja rekli su da je postojeći neasfaltirani put u izuzetno lošem stanju, uzak, strm i delimično posut šoderom.

Meštani su ubeđeni da bi im put otvorio perspektive razvoja seoskog turizma, jer za to imaju značajne prirodne potencijale kao i takozvanu „Grčku kuću“ koja je stara oko 860 godina i pod zaštitom je države.

– To je jedina kuća u Sandžaku koja po mojoj proceni ima i 960 godina. Pripala mi je podelom,a bila je pod zaštitom UNESCO-a i države. Ima interesantna priča da je u njoj nađeno zlato. Moja prabijača je tu našla 13 zlatnika, a inače je i napisala pismo na arapskom koje je u to vreme nije bilo moguće rastumačiti, samo jedan hodža je uspeo da ga delimično rastumači. Pored ove ima i mnogo drugih interesantnih priča vezano za ovu kuću-rekao je Omer Džanković, jedan od meštana sela Kruševo.

Selo je brojalo 300 domaćinstava, bavilo se većinom poljoprivredom, stočarstvom. Svoje proizvoide poput paprika, krastavca, dinja, bostana i druge, dostavljali su se Tutinu i Sjenici.

-Kako su leđa okrenuta selu, narod je tražio bolje, pa se dosta stanovnika iselilo u Beograd i Novi Pazar. Selo nam je ostalo pusto, nema više od četrdeset domova. Škola koja se nalazi u ovom selu, mislim da nema gora u celoj Srbiji, umesto vrata nalaze se kartoni, do pre godinu dana nije postojalo ni wc. I da skratim, sve bi ovo bilo drugačije da imamo put i prilaz ovom selu- kazao je Rasim Džanković, takođe jedan od meštaa.

Osim toga, ovim selima nedostaju igrališta i drugi sadržaji za decu, četvororazredne škole su u lošem stanju, a električna energija je slabog i nestabilnog napona.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari