Novi Pazar: Urednik portala A1 dobio preteću poruku 1Foto: Enes Radetinac

Glavnom i odgovornom uredniku novopazarskog portala A1,u nedelju popodne, nepoznata osoba uputila je preteću poruku putem „Viber” aplikacije.

Poruka mu je upućena preko aplikacije „Viber” sa nepoznatog broja, a ona g Napisano mu je: „Brate, radi svoj posao časno i pošteno. Napadaj sad ove lopove što su popadali po opštini, a uzdigni malo ove poštene ljude što su u veri. Radi tako kako je pošteno i to će ti bit mnogo dobro za tvoje zdravlje, inače nećeš moć ni mikrofon da držiš, a ne da grliš onu tvoju ženu“.

„Pitao sam da li se znamo. Dobio sam odgovor ‘bio sam jasan’”, kaže za Danas Radetinac i dodaje da je pretnje odmah prijavio policiji.

Ne može da pretpostavi „sa koje strane je stigla pretnja”, ali strahuje za svoju i bezbednost porodice. Od nadležnih organa očekuje da odmah reaguju i otkriju onoga ko je uputio pretnje, te da ga neće sprečiti da svoj posao obavlja
„odgovorno i profesionalno”.

Samo nekoliko dana ranije, građanski aktivista Irfan Ugljanin na svom automobilu, koji je bio parkiran u glavnoj ulici u Novom Pazaru, našao je poruku ispisanu na papiru: „Naći ćete sa rupom od metka na glavi”.

I Ugljanin je slučaj prijavio policiji, a smatra da su pretnje stigle nakon kritikovanja funkcionera partije koja predvodi vlast u gradu.

Povodom ovih pretnji, oglasila se grupa nevladinih organizacija i predstavnika medija,koji su najoštrije osudili „otvorene pretnje i uznemiravajuće poruke od strane NN lica”.

„Smatramo da su ovim postuplom na najbrutalniji način ugroženi sloboda medija, ljudska prava i normalan život u lokalnoj zajednici. Pravo na aktivizam, izražavanja različitih političkih i drugih stavova, koji se tiču društvene zajednice, objektivnost, pravovremenost i profesionalnost u izveštavanju ni pod kojim uslovima ne mogu da budu predmet bilo kakvih javnih, tajnih ili drugih pritisaka, koji direktno ugrožavaju ne samo lični integritet, već dostojanstvo i slobodu svih građana i građanki”, navodi se u saopštenju i dodaje da pritisci bilo koje vrste „dodatno uznemiravaju javnost”.

Nevladine organizacije i predstavnici medija od nadležnih instizucija zahtevaju da ispitaju oba slučaja i pruže zaštitu svima „a posebno onim licima koja su društveno angažovana u lokalnoj zajednici”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari