Međuopštinska unija poljoprivrednih udruženja Novog Pazara, Tutina i Sjenice dobila je četiri silo kombajna za pripremu stočne hrane. Investicija je vredna skoro 18 hiljada evra, a donator je Turska razvojna agencija (TIKA). Svi članovi 45 poljoprivrednih udruženja, koja okuplja Međuopštinska unija, pod jednakim uslovima moći će da koriste ovu mehanizaciju za pripremu stočne hrane.

Rukovodilac Poljoprivredno stručne savetodavne službe u ovom gradu Nihad Hasanović kaže da u toku zime sledi obuka poljoprivrednika za rad na ovim mašinama, koje će 30 odsto uštedeti u pravljenju stočne hrane i 20 odsto poljoprivrednicima dati više mesa i mleka.

Donaciju je uručio Faruk Suljović, pomoćnik gradonačelnika za međunarodne projekte, i najavio nove donacije TIKA poljoprivrednicima na ovom području. „Odobren je projekat za nabavku mini cisterni za vodu vredan 20 hiljada evra, a u pripremi je projekat za razvoj pčelarstva, čija je vrednost isto 20 hiljada evra“, rekao je Suljević i dodao da očekuje da će i sledeće godine TIKA odobriti više projekata za razvoj poljoprivrede u ovom kraju.

Pomoćnik novopazarskog gradonačelnika za međunarodne projekte ocenjuje da je pomoć Turske razvojne agencije na ovom području „izuzetno velika i značajna, jer omogućava stvaranje uslova za dobar razvoj u svim sferama života“.

– Zahvaljujući TIKA kompletno ćemo renovirati i opremiti Ginekološko-akušersko odeljenje u novopazarskoj Opštoj bolnici i izgradićemo novi most na Banjskoj petlji. Za Ginekološko-akušersko odeljenje investicija je vredna milion evra i u toku je izrada projektne dokumentacije koju radi fondacija Dragice Nikolić, a u izgradnju novog mosta na Banjskoj petlji biće uloženo 220 hiljada evra, ističe Suljović i napominje da je novoizgrađena OŠ „Ćamil Sijarić“ donacija TIKA, „sa 1.750.000 evra, koliko je koštala izgradnja i opremanje škole, to je najveća donacija ove agencije u Srbiji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari