Novi Sad osvojio nagradu za "izvrsnost u promovisanju i podizanju razvoja turizma" 1foto: Grad Novi Sad

Novi Sad osvojio je nagradu „Zlatna jabuka“, za izvrsnost u promovisanju i podizanju razvoja turizma, saopštila je Gradska kuća.

Tu nagradu, Svetska federacija turističkih novinara i pisaca ustanovila je 1970. godine, i do sada je uručena 40 puta, a među dobitnicima iz regiona su Plovdiv, Ljubljana, Dubrovnik i drugi.

Nagradu je, gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću uručio predsednik Federacije Tižani Hadad.

„Zbog svoje istorije, vaš grad zaslužuje tu titulu, jer je oduvek dom mnogim nacijama i bio je prestonica kulture, ne samo u Srbiji, već i u bivšoj Jugoslaviji. Impresionirani smo radošću života Novosađana, a to znači da je politička i ekonomska situacija u gradu veoma dobra“, poručio je Hadad.

Prema njegovim rečima, ta organizacija osnovana je pre 68 godina, i tada su je činile tri zemlje, a sada je zastupljena u celom svetu i promoviše turizam „koji može biti profitabilan i doprineti boljem životu“.

„Ovo je veliko priznanje za sve građane, turističke radnike i radnike uslužnih delatnosti. Nagrada je kruna u 2022. godini koja je posvećena promovisanju našeg grada kao Evropske prestonice kulture, i jasno se vidi koliko su povezani privreda, kultura i turizam“, naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Ovim povodom, Turistička organizacija Novog Sada pohvalila se rastom broja noćenja tokom jula ove godine, kada je zabeležno skoro 60 hiljada noćenja, od kojih su 80 odsto ostvarili stranci.

Za prvih sedam meseci ove godine, u gradu je boravilo 118.000 turista, a ostvareno je 308 hiljada noćenja, što predstavlja rast od 30 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari