protest "Nastavnik nije meta"foto FoNet Marko Dragoslavic

Na inicijativu Foruma beogradskih gimnazija (FBG) početkom novembra bi trebalo da bude osnovan nov sindikakat – Forum gimnazija Srbije, kao zajednička organizacija gimnazijskih nastavnika na nivou države.

To ne znači utapanje FBG u novu organizaciju, već jačanje sindikalne scene kako bi se glas zaposlenih u gimnazijama više čuo.

– U ovom trenutku postignut je dogovor sa dve gimnazije iz dva velika grada, koje će zajedno sa Forumom učestvovati u osnivanju nove republičke organizacije, a nadamo se da će to biti samo prvi korak u mobilizaciji gimnazijskih nastavnika. Osnivačka skupština trebalo bi da se održi u istom danu kada i redovna Skupština FBG-a – kaže za Danas Aleksandar Markov, predsednik FBG.

On je u prethodnom periodu o ovoj ideji razgovarao sa kolegama iz drugih gimnazija, a FBG je i zvaničnim obraćanjem preko svog sajta uputio poziv svim zainteresovanim da se priključe.

– Imajući u vidu probleme u funkcionisanju Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS), čiji je Forum beogradskih gimnazija član, Glavni odbor FBG je predložio da se oživi stara ideja o Konferenciji gimnazija Srbije kao jedinstvenom sindikatu koji bi okupljao sve gimnazije u Srbiji. Konferencija gimnazija Srbije iako je zvanično formirana, nikada nije zaživela. Smatramo da u situaciji u kojoj postoji opravdana razočaranost u način funkcionisanja sindikalnih organizacija, gimnazijski nastavnici treba da budu okupljeni unutar jednog sindikata – pojašnjava Markov.

Tome ih je, kako dodaje, naučilo i iskustvo iz prakse.

– Gimnazije koje su napuštale FBG i vraćale se kasnije u njega to su uvek radile uz obrazloženje da su u velikim sindikatima problemi koji se javljaju u gimnazijama obično na margini interesovanja.

Postoji uverenje da osnovne i srednje stručne škole imaju mnogo veće probleme, a da su problemi gimnazijskih nastavnika salonski, što u osnovi nije tačno, a to najbolje pokazuje primer reforme gimnazija – navodi Markov.

Na pitanje kakva je budućnost Sindikata radnika u prosveti, čiji je FBG i dalje formalni član, Markov kaže da, sa ili bez Foruma, SRPS teško može opstati imajući u vidu dugogodišnje probleme sa kojima se suočava i sudske parnice koji još uvek traju.

– Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine koji je osnivač SRPS-a ne učestvuje u njegovom radu, ako uopšte možemo govoriti o radu SRPS-a, s obzirom da se ne održavaju redovne sednice Predsedništva, niti funkcioniše kako bi trebalo po Statutu. Kongres SRPS-a je usmeno najavljen za oktobar, ali je takvih usmenih obećanja bilo i prethodnih godina. NSPRV je formirao novu organizaciju Nezavisni sindikat prosvetnih radnik Srbije koji je prilično uspešan i agilan u svom radu i ukoliko se u nekom trenutku odluče da istupe iz SRPS-a, on će izgubiti reprezentativnost – smatra Markov.

On kaže da će, u trenutku kada zaživi Forum gimnazija Srbije, početi pripremne radnje za verovatni izlazak FBG-a iz SRPS-a, ali napominje da ne može da prejudicira konačno rešenje, budući da odluku o izlasku iz SRPS-a mora da donese Skupština FBG-a.

– Izlazak FBG iz Sindikata radnika u prosveti Srbije ne bi nužno značio gašenje SRPS-a jer smo mi među najmanjim organizacijama, ali stav našeg Glavnog odbora je da SRPS nema budućnost s obzirom na to kako se razvija situacija – zaključuje Markov.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari