Novi talas korone u Evropi, a šta je sa putovanjima: Gde nema nikakvih ograničenja, a gde je procedura ipak malo komplikovanija 1Foto: Pixabay/modi74

Ukoliko ste planirali da leto provedete na nekoj od popularnih turističkih destinacija u regionu ili šire, važno je da se dobro obavestite s obzirom na to da su u mnogim zemljama i dalje na snazi mere protiv KOVID-a 19.

Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, koji se redovno ažurira, možete pronaći sve potrebne informacije pogotovo imajući u vidu da pandemija ponovo uzima maha.

Kako se navodi na sajtu, državljanima Republike Srbije koji putuju u inostranstvo preporučeno je da se prethodno detaljno informišu da li je i pod kojim uslovima nameravano putovanje moguće realizovati, s obzirom da je veliki broj zemalja uveo ograničenja u pogledu ulaska i boravka stranih državljana zbog pandemije korona virusa, kao i da se ti uslovi često menjaju na dnevnoj bazi.

Za sada, građani i građanke Srbije bez ikakvih ograničenja mogu da uđu u Grčku, Crnu Goru, Hrvatsku, Albaniju, Sloveniju, Bugarsku, Kipar, Italiju, Egipat…

Što se tiče Tunisa, državljani Srbije mogu da uđu u ovu zemlju ako poseduju Sertifikat o vakcinaciji.

Za lica koja nisu vakcinisana neophodan je negativan PCR test (ne stariji od 72 sati) ili antigenski test (ne stariji od 24 časa).

Za ulazak u Španiju državljani Republike Srbije treba da ispunjavaju jedan od sledećih uslova: 1. da poseduju jedan od sledećih testova na KOVID-19: negativan PCR test ne stariji od 72 sata pre putovanja; negativan antigenski test ne stariji od 24 sata pre putovanja.

2) da poseduju potvrdu o kompletnoj vakcinaciji. Priznaju se potvrde izdate od strane nadležnih institucija zemlje porekla, najmanje 14 a najviše 270 dana nakon primljene druge doze.

Ukoliko je taj period prošao, da bi potvrda bila validna neophodan je dokaz o primljenoj trećoj dozi. Ovo ne važi za mlađe od 18 godina čije potvrde o vakcinaciji ostaju važeće i nakon isteka 270 dana od datuma kompletne vakcinacije;

Vakcine koje se priznaju su one koje su odobrene od strane Evropske agencije za lekove i Svetske zdravstvene ogranizacije (to jest, sve vakcine koje se daju u Srbiji, osim Sputnik V).

Priznaje se takođe i vakcinacija nekom od vakcina koje nisu priznate ukoliko je primljena treća, buster doza jedne od priznatih vakcina, ili;

3) da poseduju potvrdu o preležanoj bolesti, izdatu od strane nadležne zdravstvene ustanove najmanje 11 dana nakon prvog pozitivnog testa. Važnost ove potvrde je 180 dana od datuma prvog pozitivnog testa.

Ukoliko posedujete EU digitalni sertifikat nije potrebno popunjavati formular za dobijanje QR koda, međutim, ukoliko ne poseduju EU sertifikat potrebno je popuniti QR koji možete dobiti popunjavanjem odgovarajućeg formulara na stranici www.spth.gob.es

Za ulazak u Maltu proces je malo komlikovaniji.

Državljanima Republike Srbije je za putovanje na Maltu potrebno da poseduju sertifikat o COVID 19 vakcinaciji koji se priznaje u Republici Malti (među priznatim je i Srpski zeleni sertifikat sa čitljivim QR kodom za vakcine priznate od strane Evropske medicinske agencije: Pfizer, Johnson&Johnson, Moderna, AstraZeneca i Novovax).

Sertifikat o vakcinaciji je važeći kada je prošlo najmanje 14 i ne više od 270 dana od poslednje doze primarne serije vakcinacije (dve doze) ili ako je osoba primila buster (treću) dozu.

Nakon isteka od 270 dana, sertifikat o vakcinaciji mora uključivati buster (treću) dozu. Za osobe mlađe od 18 godina važenje sertifikata o primarnoj seriji vakcine (dve doze) je neograničeno.

Ukoliko je osoba primarno vakcinisana vakcinom koja nije priznata, potrebno je da buster doza bude priznata od strane Evropske medicinske agencije.

Putnici koji ne poseduju važeći sertifikat o COVID 19 vakcinaciji priznat od strane nadležnih organa Republike Malte, potrebno je da – 1. poseduju negativan PCR test ne stariji od 72 sata pre dolaska (izdat od akreditovane laboratorije na engleskom jeziku; ukoliko nije dostupan na engleskom jeziku, potrebno je dostaviti prevod na engleski koji je overen od strane laboratorije ili lekara; rezultati samotestiranja/kućnih testova se neće prihvatati) ili; 2. negativan brzi antigen test ne stariji od 24 sata pre dolaska (pod uslovom da je u formatu EU digitalnog COVID 19 sertifikata) ili 3. sertifikat o preležanom COVID 19 ne stariji od 180 dana od datuma prvog pozitivnog testa, izdat u formatu: – EU digitalnog COVID 19 sertifikata ili digitalnog COVID 19 sertifikata koji je priznat kao ekvivalentan EU digitalnom COVID 19 sertifikatu ili potvrda o pozitivnom PCR testu, ne starija od 180 dana i ne mlađa od 14 dana od dana infekcije, uz obavezni negativni PCR test ne stariji od 72 sata pre dolaska.

Deca mlađa od šest godina ne moraju da poseduju negativan PCR test pre dolaska.

Dalje, državljani Republike Srbije mogu ući u Portugaliju, bez obzira na razlog putovanja, uključujući turizam, ukoliko poseduju Covid digitalni sertifikat sa potvrdom o vakcinaciji priznatim vakcinama ili Covid digitalni sertifikat sa potvrdom o preležanoj bolesti, izdat od strane nadležnih organa Republike Srbije ili države članice EU.

Ukoliko ne poseduju jedan od pomenutih dokumenata ili je njihova validnost istekla, mogu ući u Portugaliju bez obzira na razlog putovanja, uključujući turizam, ukoliko poseduju negativan RT-PCR test ne stariji od 72 sata ili brzi antigenski test (TRAg) ne stariji od 24 sata, koji sadrži podatke odobrene od strane Komiteta EU za zdravstvenu bezbednost.

Vakcine koje se priznaju su vakcine odobrene od strane Evropske agencije za lekove (Pfizer-BioNtech, Janssen, AstraZeneca, Moderna) i vakcine odobrene od strane Svetske zdravstvene organizacije (Sinopharm (Vero Cell), Sinovac (Coronavac), Bharat Biotech International (Covaxin), Verity Pharmaceuticals, Fiocruz, R-Pharm.

Covid digitalni sertifikat sa potvrdom o vakciniciji je validan 14 dana nakon kompletne vakcinacije i važi 270 dana od poslednje doze. Sertifikati sa potvrdom o dodatnoj („booster“) dozi vakcine za sada nemaju rok važenja.

Covid digitalni sertifikat sa potvrdom o preležanoj bolesti je validan do 180 dana od dana kada je lice testirano pozitivno.

Deca do 12 godina nisu u obavezi da imaju sertifikat ili test, a putnicima je dozvoljen tranzit kroz Portugaliju.

Što se tiče daljih destinacija, naši građani i građanke mogu da uđu u Republiku Kubu bez dodatnih potvrda o vakcinaciji i bez PCR testa.

Ako želite na Maldive, neophodno je da posedujete negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

Državljani Srbije mogu da uđu na Tajland ukoliko poseduju vizu.

Posredstvom programa Test and go nema karantina za one koji su primili punu dozu vakcine s tim što su u obavezi da prilikom dolaska urade PCR i antigenski test o svom trošku nakon pet dana boravka.

Ukoliko nemaju vakcinu ili punu vakcinaciju stranci idu u Alternativni karantin u trajanju od 5 dana u hotel sa liste i radi se test 1. i 4. ili 5. dana boravka.

Potrebna je polisa osiguranja za pokrivanje medicinskih troškova od minimum 20.000 američkih dolara.

Takođe potreban je i tzv. Thailand pass pas i drugi dokumenti.

S obzirom da je za ulazak na Tajland potrebna viza kao i zbog stalnih promena u vezi ulaska u pogledu Covida, potrebno je kontaktirati najbližu ambasadu Tajlanda ili Počasni konzulat Tajlanda u Beogradu.

Državljani Republike Srbije mogu da uđu na Bahame, ali pod sledećim uslovima – lica koja su u potpunosti vakcinisana i kod kojih je prošlo minimum dve nedelje od izvršene vakcinacije, moraju da poseduju negativan Antigen Rapid Test ne stariji od pet dana u odnosu na putovanje.

Nevakcinisani putnici moraju posedovati negativan rezultat RT-PCR testa, ne stariji od pet dana pre datuma dolaska.

Deca mlađa od dve godine nisu obavezni da poseduju test.

Pre dolaska na Bahame, svi putnici moraju da popune “Travel Health” vizu, na sledećem linku: https://travel.gov.bs/

Inače, Nemačka je ukinula pandemijska ograničenja i putnici više ne moraju da dokazuju da su vakcinisani ili da imaju negativan test na korona virus.

Takođe, državljani Srbije mogu da uđu u Austriju jer su sva ograničenja u vezi sa KOVID-om 19 ukinuta, a dokazi o vakcinaciji ili testiranju više nisu potrebni za ulazak i tranzit.

Ulazak na teritoriju Francuske iz Srbije za vakcinisane je lak – moraju da pokažu dokaz o vakcinaciji transportnoj kompaniji i organima granične kontrole.

Nevakcinisani putnici međutim, treba da pokažu transportnoj kompaniji i organima granične kontrole sledeće:

– negativan rezultat PCR testa koji nije stariji od 72 sata ili antigenskog testa koji nije stariji od 48 sati od polaska (u slučaju vezanog leta, od prvog poletanja)

– ili važeći sertifikat o oporavku od kovida (pozitivan rezultat PCR testa ili antigenskog testa koji je urađen najmanje jedanaest dana a najviše šest meseci od polaska).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari