Kakve su trenutno cene u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Grčkoj i na Kipru: Od lubenice, do piva, ribe, ležaljki 1Foto: FoNet/AP

Letnja sezona se zahuktava, a turisti iz Srbije već se odmaraju na najbližim morskim destinacijama i javljaju nam da su cene u restoranima, ali i prodavnicama ove godine u odnosu na prošlu nešto malo skuplje.

Dok je cena lubenica u okruženju prilično slična od 0,6 evra po kilogramu u Hrvatskoj i Grčkoj do 0,69 u Crnoj Gori, kafa je najskuplja u Grčkoj – od 2,5 evra pa naviše.

Pivo se u Crnoj Gori u marketima na moru može naći za 60 centi, u Hrvatskoj je jedan evro, dok je u Grčkoj od 2,5 do četiri evra.

GRČKA: Giros do četiri evra, maslinovo ulje od pet do osam evra

Na grčkim plažama gužve su počele, ali je turista na prvi pogled krajem juna, ipak, malo manje nego pre pandemije. U Kavali i okolini, hoteli su poluprazni, ali je zato jedna od najboljih plaža Amolofi solidno popunjena onima koji su došli kolima, iz Bugarske, Rumunije, ali i iz Srbije.

Maslinovo ulje je i dalje od pet do osam evra za litar, dok je pet litara od 22 do 28 evra. Grčki jogurt od 300 grama je evro, hleb od 0,9 do 1,4 evra. Suhomesnati proizvodi i tvrdi sirevi su od osam do 15 evra za kilogram.

Pečeno pile je od 6,5 do 12 evra. Sokovi od jednog do dva evra, a testenine od 0,6 do 0,9 evra.

“Meso je malo skuplje, krmenadla je u prodavnicama pet evra, but je šest do sedam evra, spremljen suvlaki na štapićima sedam evra kilogram, pilići 3,5 do četiri evra. Riba u ribarnicama je od sedam evra koliko košta skuša, 9 do 10 evra su orada i brancin, gavrosi i papaline šest, a hobotnice 13 evra”, kaže novinar Danasa Branislav Božić, koji se trenutno nalazi u Nea Vrasni.

Naravno, ne može uvek i sve da se kupi u prodavnicama, tako da oni koji vole izlaske za večeru za dvoje sa kvalitetnijom ribom i po jednim pićem treba od 25 do 40 evra. Giros je od tri do četiri evra, dok “nešto na kašiku” u ovom delu Grčke u restoranima nema za manje od sedam evra.

Kafe su od 1,5 do 2,5 evra, gazirani sokovi od dva do tri, a pivo od 2,5 do četiri evra.

“Ovde ne naplaćuju ležaljke, samo je obavezno jedno piće, koje je od tri do 4,5 evra. Na čuvenoj luks plaži kod Kavale je pet evra”, kaže on.

U mestu u kom je imaju jednom nedeljno i pijacu, na kojoj svašta može da se nađe, “od gaća do sveže ribe”.

“Masline i maslinovo ulje i dalje je jeftinije nego kod nas. Masline su od 2,5 do šest evra kilogram, trešnje su 1,5 evro, kajsije jedan do 1,5, dinje isto, lubenice 0,6 po kilogramu,” ističe on.

I dok rekviziti za plažu koštaju isto kao lane, izleti su poskupeli za nekih 20 odsto, kao i međugradski autobuski prevoz. Rentiranje automobila je do 50 evra, skuteri su 20 do 25, a bicikl 15 evra na dan.
Slične cene hrane su i na drugoj, jonskoj strani Grčke, gde kafe koštaju od 1,5 do tri evra, suvlaki i jela sa roštilja su od sedam do devet, grčka salata šest do sedam, a mali giros tri evra.

Što se tiče smeštaja cene su malo “jače” nego ranijih godina, tako da u Grčkoj po osobi može da se nađe smeštaj od 170 do 930 evra, u zavisnosti od smeštaja i dela sezone u kom se putuje.

HRVATSKA: Pivo 1,5 evro, kilogram ćevapa za pet evra

Šarenolike su cene smeštaja i u Hrvatskoj, od 300 do 400 evra po osobi u apartmanima do znatno više u hotelima.

Cene po prodavnicama su takođe različite, a dosta toga zavisi i gde se kupuje – dešava se da su (što je specifično za sva primorska mesta) u radnjama istog lanca različite cene, te je skuplje u onima koje su blizu plaže.

Trenutno, u jednom od najvećih marketa pivo košta od jednog do 1,5 evra, dok je pakovanje od šest limenki nekih 5,3 evra, što je prevedeno u dinare 104 po limenci.

Kilogram ćevapa je oko pet evra, a celo pile tri evra. Lubenica je 0,6, krastavac 0,5, paradajz 1,4 evra, a kilogram svežih sardela je 1,7 evra.

Mleko u prodavnicama je od 80 centi do jednog evra, jogurt balans 1,2 evra, 0,7 evra je 100 grama ementalera, a za 30 centi može da se kupi 100 grama šunke za picu. Od 1,2 do 1,4 evra treba za hleb, pakovanje sladoleda je 3,6 evra do 4,4 evra, koliko je najveće pakovanje Kvatro sladoleda.

Litar maslinovog ulja je 5,6 evra, špagete manje od evra, a supa iz kesice 40 centi. Voda u pakovanju od 1,5 litra je 0,5, gazirana je jedan evro. Cene hrane u restoranima su od 6,6 do 10,6 evra po obroku.

CRNA GORA: Hrana skuplja dva do tri evra u odnosu na prošlu godinu

U lokalima u Crnoj Gori cene pića i hrane u odnosu na prošlu nisu poskupele za više od 50 centi.

“Dve pice, četiri piva i tri soka na Mogrenu platili smo 40 evra. Brancin za dvoje je nekih 40 evra, dok je u prodavnicama kilogram brancina ili orade 10 evra, kilo tune oko 18 evra, pastrmka je 5,90 evra”, kaže za Danas Beograđanka koja trenutno odmara na Crnogorskom primorju.

U radnjama je, kako kaže, hrana skuplja u odnosu na prošlu godinu za nekih dva do tri evra, ali je piće u lokalima isto kao prošle godine, a slično je i u prodavnicama.

“Trešnje su od tri evra, krastavac 70 centi, paradajz 90, lubenica od 69 centi po kilogramu. Teletina je u prodavnici osam evra kilogram, jogurt balans je 1,29 litar, pršuta njeguška 10 evra za kilogram, teleća rebra šest evra, dok je kisela u radnjama litar 50 centi”, napominje ona.

Kafa je u kafićima od dva evra, sokovi su tri do 3,5 evra, a 3,5 evra je teleća ili pileća ćorba, dok je riblja četiri evra.

Velika pica u proseku je nekih osam do devet evra, paste su isto toliko, dok je pivo u kafićima 3,5 evra, a u prodavnicama od 60 centi pa naviše. Cezar salata je oko šest evra, sendviči su od 3,5 evra.

Komplet ležaljki, kako kaže, na plaži Jaz je 10 evra, na Mogrenu 30, a prvi red ležaljki na plaži u Kamenovu 15 evra.

KIPAR: Cene malo veće od beogradskih

Aranžman sa doručkom i večerom u hotelu sa četiri zvezdice je par iz Beograda na Kipru ovog juna koštao 780 evra po osobi.

“Cene u julu i avgustu, zavisno od hotela do hotela su za 100 do 300 evra više od ove naše junske. U cenu je uračunata i avionska karta, tako da prevoz nismo plaćali”, kaže ovaj Beograđanin.

Cena ležaljke i suncobrana je u Aja Napi ograničena na 2,5 evra, pa je tako za komplet od dve ležaljke i suncobrana potrebno izdvojiti 7,5 evra dnevno.

U plažnim barovima cene su malo ”jače” – jedan frape košta četiri evra, točeno pivo je 4,5 evra, kokteli idu od 6,5 do 8,5 evra. Klub sendvič porcija sa pomfritom košta nekih 10 evra. Litar vode na plaži je dva evra.

Malo dalje od plaže i cene su niže – frape za poneti je 2,5 evra, dok je u nekim barovima pivo moguće kupiti i za dva do 2,5 evra.

“Cene u supermarketima su malo više nego u Beogradu, flaša vode od litar i po može da se kupi po ceni od 0,50 do jednog evra, zavisno od prodavnice. Pivo u limenkama košta od 80 centi do 1,60 evra, zavisno od brenda”, ističe naš sagovornik.

Gradski prevoz je, kako kaže, dobro organizovan – cena dnevne karte je 1,5 evra po osobi, dok noćna karta košta 2,5 evra.

“Sve u svemu, mi smo za 10 dana na Kipru, a nismo rentirali automobil, pa nismo imali taj trošak, na sve dodatne troškove vodu, piće na plaži, grickalice, suvenire potrošili još 500 evra. Ukupan trošak za dvoje iznosi bio je 2.100 evra”, kaže ovaj Beograđanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari