Dosledan sebi i profesiji: Novinar Vuk Cvijić, ovogodišnji dobitnik nagrade "Aleksandar Tijanić" 1Foto: FoNet / Božana Pavlica

Novinar nedeljnika NIN Vuk Cvijić ovogodišnji je dobitnik nagrade „Aleksandar Tijanić“, koju Udruženje novinara Srbije (UNS) dodeljuje za borbenost u novinarstvu.

„Ovo nije najsrećnije vreme za istraživačke novinare. Naprotiv. I upravo zato su novinari kao što je Vuk Cvijić dragocenost u ovoj našoj posrnuloj profesiji“, navodi se u obrazloženju žirija, koji je jednoglasno odlučio da Cvijiću bude dodeljeno ovo priznanje.

Hrabrost i profesionalizam se, navodi žiri, vezuju za ime ovog novinara.

Vuk Cvijić, kako ističu, spada u retku vrstu novinara starog kova koji su zadržali profesionalnu strast i uverenje da je svaka cena mala koju treba platiti u zalaganju za bolje društvo u kome ćemo živeti.

Ovom obrazloženju se nema šta dodati, jer pokriva sve profesionalne kvalitete Vuka Cvijića, koji se preko dve decenije bavi jednim od najvažnijih, ali takođe u poslednje vreme degradiranih poziva – novinarstvom.

O Cvijićevim istraživačko-novinarskim dometima nema spora, jednostavno je najbolji, pa ga zato ne zaobilaze ni sve relevantne medijske nagrade, a dobio ih je većinu.

U bogatoj karijeri se najviše bavio izveštavanjem o kriminalu i korupciji, te nijedna ozbiljnija afera nije prošla bez njegovog istraživačkog rada, analize, ali i otkrivanja istih – na primer afere Krušik. Koliko je uzbunjivač Aleksandar Obradović zaslužan za otkrivanje korupcije i sumnjivih poslova u kupoprodaji oružja, u koju je upleten i državni vrh, toliko je Cvijić zaslužan što je ta tema dospela u javnost, i što smo saznali njene šire aspekte, potkrepljene svim dokazima.

Sa istom strašću naš kolega prati i suđenje za aferu Jovanjica, bavi se organizovanim kriminalnim grupama, prati suđenja, istražuje i piše. Zbog njegovih saznanja više puta je bio meta napada – pre pet godina obili su mu auto i ukrali laptop i dokumentaciju u vezi sa istraživanjima koje je radio. Pre dve godine, nepoznati muškarci su mu u centru Beograda oteli telefon, izbrisali fotografije, da bi mu ga zatim vratili i otišli.

Baveći se Jovanjicom, advokat optuženog Predraga Koluvije, funkcioner SNS-a Vladimir Đukanović je na Tviteru objavio da će Vuk Cvijić „odgovarati za svaku laž“ poručivši: „U očima ti se vidi strah“.

Aktuelni šef BIA a tadašnji ministar policije Aleksandar Vulin izjavio je prošle godine “da ne zna i nije zapamtio kako se novinar NIN-a zove, ali da zna da je član stranke Vuka Jeremića”.

Cvijić je na to rekao da bi Vulin, umesto što daje netačne izjave i targetira novinare, trebalo da odgovori na više pitanja koja se tiču sprege vlasti s kriminalnim grupama.

„Kad se oni uzbude, znači da sam nešto dobro uradio“, rekao je Cvijić jednom prilikom.

I tabloidi su ga napadali za istu stvar – navodeći da je član Glavnog odbora Narodne stranke, što je on demantovao, a iza novinara su stala i medijska udruženja.

Cvijić je i meta prisluškivanja, još od 2001. kada je radeći u listu Danas istraživao sve u vezi atentata na Ibarskoj magistrali. Međutim, lakoća sa kojom se nosi sa svim pretnjama, napadima, prisluškivanjama, i u krajnjoj meri činjenicom da mu je život ugrožen, govori dosta o njemu. On je hrabrar, dostojanstven, dosledan sebi i borbi za bolje društvo i uređeniju državu, pa makar mu ta država radila o glavi.

A mi koji ga lično poznajemo, svedočimo i da je drugarčina i lafčina.

Rođen je 1972. godine i studirao je Pravni fakultet u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari