Novinarka Danasa Slađana Novosel dobitnica Plakete Novog Pazara 1Foto: N. Kočović

Dugogodišnja novinarka “Danasa” i urednica dodatka “Sandžak danas” Slađana Novosel dobitnica je Plakete koju gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac dodeljuje povodom obeležavanja Dana grada.

Ovo je saopšteno na današnjoj svečanoj sednici  Skupštine grada Novog Pazara, na zasedanju upriličenom povodom obeležavanja 562. rođendana Novog Pazara, gde su usvojene odluke o nagradama i priznanjima zaslužnim pojedincima.

Njoj je priznanje pripalo za “dugogodišnji doprinos razvoju novinarstva“ a uručeno joj je danas, na svečanosti koju grad organizovao ovim povodom.

Novinarka Slađana Novosel nakon primanja plakete rekla je da je ona zapravo nagrada svim njenim kolegama.

“Nikada nisam zamišljala sebe u ovoj ulozi i na ovom mestu, a mnogo puta sam do sada beležila događaje i one koji su dobijali priznanja. Najveći deo karijere provela sam radeći u teškim, uzburkanim vremenima, kada su šibali vetrovi svih boja, jačina i namera. Kada je reč postala jeftina, laka i izgubila svaku težinu, kada najdobronamernija reč dobija nekakav pogrešan smer i izaziva gorčinu. Na žalost, to je sastavni deo ovog posla, časnog, ali veoma teškog”, rekla je Novosel, novinarka dnevnog lista “Danas”.

Slađana Novosel karijeru je započela na radiju, veoma mlada, kako je jednom prilikom navela, u osamanaestoj godini. Praktično ceo život je u medijima i oni sa njom.

Nakon radijskog, prešla je ubrzo u štampani medij, pridruživši se redakciji lista Danas koju su vodili, po osnivanju, sjajni Grujica Spasović, Dušan Mitrović, Radomir Ličina, Vesna Ninković i mnoga časna, novinarska imena ovog lista, koji su osnovali novinari i pre svega vrsni znalci žurnalizma.

U ovom listu Slađana Novosel izveštavala je nepristrasno o sredini u kojoj živi i radi. Bila je, pri tom, dugogodišnja urednica nedeljnog dodatka dnevnog lista Danas, Sandžak Danas.

Misija OEBS pri Srbiji 2008. godine Slađani Novosel uručila je nagradu „Ličnost godine“ za primenu i negovanje principa objektivnosti, nediskriminacije, tolerancije i poštovanja ljudskih prava.

Kada su je kolege iz lista Danas predlagale za nagradu Nikola Burzan, naveli su da je „uvek odgovorno, brzo i tačno izveštavala o svim važnim temama iz njenog regiona, a isticala se po beskompromisnim člancima i temama kad je reč o brojnim aferama i zakulisnim radnjama u vlasti i u javnim ustanovama“ .

„Upravo je takav, ali naročito značajan rad i stil pokazala tokom dešavanja za vreme pandemije i krize u zdravstvu u Novom Pazaru i okolnim mestima. Serijom članaka i izveštaja je pokazala da čitaoci Danasa i javnost uopšte neće biti uskraćeni ni za jednu činjenicu, čak i uz pritiske republičkih i lokalnih vlasti da se sakrije istina o tragediji nastaloj nesposobnošču u postupanju nadležnih“, stoji u obrazloženju kolega.

Slađana Novosel rođena je 1963. godine u Novom Pazaru. Osnovno i srednje obrazovanje završila je u Novom Pazaru. Studirala je prava u Kragujevcu. Profesionalnim novinarstvom bavi se od 1981. godine, radeći od RTV Novi Pazar, listova „Omladinske novine“, NO, „Borba“, „Jedinstvo“ – Priština, „Una“- Sarajevo, do „Naše borbe“ – Beograd,  a od 2000. godine dopisnik je lista Danas.

U periodu od 2002-2004. obavljala je dužnost glavnog urednika Radio Novog Pazara, bila je dopisnica Radio Beograda i Udruženih radio stanica Srbije.

 

Pored nje plakete su dobili i predsednica Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda Semiha Kačar “za doprinos razvoju ljudskih prava”, direktorka Crvenog krsta u ovom gradu Ljiljana Kostić “za dugogodišnji humanitarni rad” i Mukades Kašović “za iskazanu humanost i hrabrost”.

Povelje Novog Pazara, koje dodeljuje Skupština Novog Pazara, dodeljene su direktoru televizije “Hajat” iz Sarajeva Elviru Švrakiću “za afirmaciju Novog Pazara u inostranstvu”, oftalmologu iz Beograda Igoru Kovačeviću za “iskazanu humanost i pomoć u lečenju pacijenata iz ovog grada” i posthumno jednom od prvih defektologa u Novom Pazaru Rizahu Trtovcu za sveukupni rad.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kazao je da su u proteklih godinu dana, od obeležavanja prošlog Dana grada,

Biševac je u obraćanju na svečanoj sednici Skupštine Novog Pazara rekao da su u proteklih godinu dana završeni ili započeti projekti vrednih preko 160 miliona evra.

“Novi Pazar je grad koji raste i razvija se, jedini u kojem se, pored Beograda i Novog Sada, povećava broj stanovnika. Znamo da je dugo bio nerazvijen, mi se trudimo da rešimo sve izazove, a izgradnjom autoputa, gasovoda i realizacijom drugih projekata će postati regionalni centar ovog dela Srbije”, poručio je Biševac.

Dan Novog Pazara se obeležava 20. aprila, u znak sećanja na taj dan 1461. godine kada se ime ovog grada prvi put pominje u jednom dubrovačkom dokumentu.

Ove godine, Dan grada obeležen je brojnim kulturnim i sportskim manifestacijama, a u petak veče će biti organizovan i koncert Aleksandre Prijović.

„Zabranjivani, prozivani, osujećivani na svakom koraku“

Dnevni list Danas osnovala je 9. juna 1997. godine grupa bivših novinara Borbe i Naše Borbe.

Osnivači su Božidar Andrejić, Nikola Burzan, Radivoj Cvetićanin, Branislav Čanak, Ludwik Wincenty Gadomski, Zdravko Huber, Milovan Jauković, Raško Kovačević, Radomir Ličina, Gordana Logar, Predrag Mitić, Dušan Mitrović, Saša Nikašinović, Vesna Ninković, Rade Radovanović, Grujica Spasović, Ivan Torov, Šime Vučković.

Krajem devedesetih godina su zabranjivani, prozivani, osujećivani na svakom koraku, ali ništa nije moglo da ih spreči da istinite i objektivne vesti objavljuju svakog dana.

Nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, a to je jedna od osnovnih uloga medija – da informiše građane i bude korektivni faktor u društvu i državi.

Uprkos svim izazovima redakcija Danasa je opstajala i uspevala da svoje čitaoce pravovremeno informiše.

Danas je korporativni član Medijske organizacije za jugoistočnu Evropu (SEEMO), Asocijacije listova Project Syndicate, Asocijacije medija i Saveta za štampu.

List Danas od 2021. godine posluje u okviru grupacije United Media.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari