Novinarka iz Niša ima 50 godina ali je to nije sprečilo da istrči trku od 168 kilometara 1Foto: Privatna arhiva

Jadranka Tasić, novinarka iz Niša, jedna je od retkih pripadnica lepšeg pola koja se već četiti godine bavi ultra trail trčanjem, odnosno planinskim trčanjem koje je duže od 42 kilometra.

Jadranka ima 50 godina, ali je to nije sprečilo da nedavno istrči trku „100 milja Istre „, dugu  168 kilometara.

„Tu sam trku u Istri trčala dve godine za redom. U kategoriji za žene od 50 do 54 godine ove godine sam bila druga, a prošle godine sam bila šesta. Inače,  ove godina sam bila jedina žena iz Srbije, a ukupno nas je bilo sedmoro“, priča ona.

Novinarka kaže da je iz Srbije samo  dvoje takmičara ušlo u cilj.

„To je jako zahtevna i teška staza, a trka sama po sebi je jedna od 30 najelitnijih i najtežih na svetu. Trka u Istri mi je bila peta duža od 100 kilometara. Ponosna sam što sam dva puta zaredom uspela da je istrčim do kraja“, priča ona.

Ova uporna mlada žena skromna kaže da je u planinskom trčanju do sada osvojila mnogo nagrada i priznanja, samo se  prošle godine  tri puta pela na postolje jer je bila prva na Jadovniku, druga na Goliji, treća na Jastrepcu.

Na pitanja  zašto je u skoro 50 godina odlučila da se bavi ovim sportom, Jadranka odgovora da je to bilo pre svega zbog zdravstvenih problema.

„Trčanjem sam počela da se bavim zbog povišenog krvnog pritiska i visokog pulsa. Bilo je teško u početku sve dok nisam prelomila u glavi da sve to radim zbog osećaja u sebi koji imam posle pretrčane distance“, ponosno kaže ona.
Jadranka objašnjava da se malo žena u Srbiji  bave ultra trailom, zato što je to jako zahtevna i gotovo ekstremno teška atletska disciplina.
„To je čak mešavina atletike, planinarenja i alpinizma što znači da su potrebne i veštine koje se stiču praksom“, dodaje novinarka.
Da bi mogla da učestvuju na trkama Jadranki su potrebna sredstva koja baš i nisu mala.
„Iako izgleda bezazleno, zapravo je ovo skup sport. Moj odlazak u Istru pomogla je niška opština Medijana sa nešto novca. Hvala im naravno, ali to je daleko od potrebnog. Tako da se moje bavljenje ultra trailom svodi na hobi uprkos dobrim rezutatima“, pomalo rezignirano priča Jadranka.
Bogata karijera
Jadranka Tasić iza sebe ima bogato novinarsko iskustva rada na televizijama. Radila je u Niškoj televiziji, TV 5, BK televiziji, kao i Vin produkciji kod Gordane Suše.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari