Novopazarske nevladine organizacije osudile pevanje „Božić je, pucaj u džamije“ u Priboju 1Foto: Gradska uprava Novi Pazar

Pet organizacija civilnog drštva iz Novog Pazara, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava, Urban-in, Akademska inicijatifa „Forum 10“, Svetionik i Takt info, najoštrije su osudile nasilničko ponašanje i širenje nacionalne mržnje i verske netrpeljivosti u Priboju.

Povod za reagovanje bila je pesma „Božić je, pucaj u džamije“, koju je pevala grupa mladića u Priboju.

Novopazarske NVO su pozdravile brzu reakciju pribojske policije, koja je uhapsila četvoricu mladića, za koje veruju da će adekvatno biti kažnjeni.

U saopštenju, podsećaju da to nije prvi put „zastrašivanja i širenja mržnje i netrpeljivosti“.

„Učestalosti ovakvih pojava, široj javnosti, se šalje vrlo opasna poruka da je bošnjačko stanovništvo nezaštićeno i prepušteno samo sebi, da državi nije stalo do poštovanja zakona, demokratskih principa i osnovnih načela Evropske konvencije o ljudskim pravima“ – ocenjeno je u saopštenju.

Naglašavaju da je pribojska opština „veoma osetljiva multietnička sredina zbog događaja iz devedesetih godina i zločina zbog kojih su građani bošnjačkog stanovništva izgzbili poverenje u institucije“.

Novopazarske nevladine organizacije veruju da samo profesionalno, zakonito i adekvatno reagovanje nadležnih organa, policije i pravosuđa, može da vrati poverenje građana sandžaka u institucije Srbije.

Prethodno je ponašanje četvorice mladića u Priboju, osudila poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Podetila je da nije prvi put u Priboju, koji je multietnička sredina, da se događaju takve manifestacije vreske i nacionalne netrpeljivosti.

-Srbija je država svih njenih građana bez obzira na nacionalnu ili versku pripadnost. Ovakvi ispadi treba da naiđu na osudu svih i da se ne dopusti da to bude razlog za podizanje tenzija – ocenila je Janković.

Pevanje pesme „Božić je, pucaj u džamije“ osudili su i Bošnjačko nacionalno veće (BNV), Islamska zajednica (IZ) u Srbiji i bošnjačke političke partije.

PU Prijepolje je saopštila da je, u saradnji sa Višim tužilašzvom u Užicu, uhapsila M. D, S. Đ, M. M. i I. P. „zbog sumnje da su izazvali navionalnu, versku i versku mržnju i netrpeljivost“.

Njih četvorica su proslavljajući Božić, u jednom ugostiteljskom objektu u Priboju, pevali pesme sa nacionalnom mržnjom i snimke objavili na društvenim mrežama.

Priboj, u kojem je većinsko stanovništvo srpsko, poslednjih godina sve učestalije postaje prepoznatljiv po izlivima nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti, kroz pesme i grafite

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari