NUNS: Nedopustivo ponašanje domaćih tabloida 1NUNS Foto: Logo

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je danas da je nedopustivo ponašanje domaćih tabloida koji danima prikazuju stravične fotografije žrtava, obezglavljenih lešava i otkinutih udova i apelovalo na Regulatorno telo za elektronske medije da pokrene postupak protiv svih elektronskih medija koji su objavili te fotografije.

Čitav ovaj talas pokrenut je kada je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin u emisiji „HitTvit“ na televiziji Pink, koja ima nacionalnu frekvenciju, pokazao fotografije na kojima su navodne žrtve privedenog i osuđivanog kriminalca Veljka Belivuka, podseća NUNS.

Objavljivanjem ovakvih fotografija prekršene su odredbe Zakona o javnom informisanju i medijima, Zakona o elektronskim medijima i Pravilnik o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, Etički kodeks novinara, ali i krivičnopravne odredbe.

U saopštenju NUNS žali zbog propusta Regulatornog tela za elektronske medije da adekvatno reaguje, budući da je Olivera Zekić, predsednica Saveta tog tela, izjavila da je Vulin prikazao „edukativan sadržaj“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari