NVO: Političari da se uzdrže od stranačkog poentiranja 1Novi Pazar Foto: Senko Župljanin

„Slučaj fržavna himna“ i akterka učiteljica u OŠ „Rifat Burdžović Tršo“, bili su povod da se , večeras, saopštenjem za javnost oglase četiri novopazarske nevladine organizacije.

Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava, Kulturni centar „Damad“, Urban-in i Akademska inicijativa „Forum 10“, izrazli su zabrinutost „zbog dodatne polarizacije društva, produbljivanja jaza između države i bošnjačke zajednice i jačanja ukupnog nepoverenja građana u institucije sistema“.

Ove četiri renomirane organizacije civilnog društva ocenjuju da je „nametnuto intoniranje nacionalne himne, u stvari, samo još jedan paravan za prikrivanje stanja u obrazovnom sistemu, kao i oproban mehanizamrokenrola“ za mobilizaciju većinske javnosti s ciljem prikupljanja predizbornih poena“

„Oštro se protivimo neprihvatljivoj praksi da institucije selektivno primenjuju zakone, pravila ili uredbe, te se intoniranje himne Kraljevine Srbije ili puštanje „rokenrola“ u nekim drugim sredinama i školama, proglašava bezazlenom greškom, a u Novom Pazaru se sličan postupak tretira kao „napad na ustavni poredak zemlje““ – navodi se u saopštenju četiri novopazarske nevladine organizacije i konstatuje da se „u pluranim zajednicama, kakva je Srbija, poverenje gradi jednakim odnosom države prema svim građanima“.

Od političara se zahteva da se uzdrže od stranačkih poentiranja i izjava koje se mogu tumačiti kao pritisak na korektan, objektivan i profesionalan rad državnih organa. Medijima su upućeni apeli da se uzdrže od jednostranog izveštavanja o ovom slučaja, da bi dali priliku institucijama sistema da profesionalno i korektno obave svoj posao. Od nadležnih državnih organa zahtevaju da da pažljivo ispitaju okolnosti, uzroke i stvarne posled .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari