Obale Zlatarskog i Radoinjskog jezera uz branu u Kokinom Brodu i Radoinji, konačno su detaljno očišćene od smeća i otpada zaostalog letos iza ribolovaca, vikendaša i turista. U akciji koju su organizovali Turističko-sportskog centra „Zlatar“ i udruženja građana „Eko“, uklonjena je i divlja deponija uz regionalni putni pravac za Priboj, nedaleko od zakatančenih pogona bivše fabrike nameštaja „Inova“.

U akciji u čišćenju jezerskih obala i uklanjanju divljih deponija u prošli petak učestvovalo je oko pedesetak zaljubljenika u prirodu i hidroakumulacije u kanjonu Uvca. Pored zaposlenih u TSC „Zlatar“ i članova udruženja „Eko“, u akciji su učestvovali i učenici turističkog smera u Tehničkoj školi, radnici preduzeća „Rezervat Uvac“,članovi Odreda izviđača i kluba za atraktivne sportove „Zlatarski vukovi“.

– Zahvaljujući niskom nivou , očišćen je veliki deo obale. Konzerve, najlonske kese, staklena i plastična amblaža prikupljeni su u džakove i oterani na regionalnu sanitarnu deponiju u selu Druglići, kamionima koje su obezbedile „Drinsko-Limske hidroelektarne“ – kaže Lejla Kurtovićiz Turističko-sportskog centra „Zlatar“.

Zlatarsko i Radoinjski jezero sve su primamljivija destinacija za turiste, a u letnjim mesecima i omiljeno stecište kupača iz Nove Varoši, kojima su divlje plaže na obalama ovih dragulja prirode često zamena za more. Pored ribolovaca i brojnih vikendaša, na njihovim obalama u jeku turističke sezone predah prave i putnici magistralom koja spaja Beograd i centralnu Srbiji sa južnim Jadranom.

– Zbog sve većeg broja turista koji posećaju jezera u kanjonu Uvca i putnika magistralom,kojima je Zlatarsko jezero obavezno mesto za predah ,slična akcija biće organizovana i na proleće,pred početak letnje turističke sezone – kaže Lejla Kurtović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari