Predsednik SAD Barak Obama rekao je da Indonezija predstavlja primernu državu u razvoju koja je prihvatila demokratiju i raznolikost, naveo je Bi-Bi-Si. Američki lider govorio je u Džakarti tokom posete najvećoj muslimanskoj zemlji na svetu.

Obama je kazao da je nevin narod širom sveta još uvek meta ekstremista, ali je naglasio da SAD nisu u ratu sa islamom. Analitičari ocenjuju da je ovo najvažniji pokušaj predsednika SAD da se zauzme za islamski svet nakon njegovog prošlogodišnjeg govora u Kairu.

Obama je govorio na Univerzitetu Indonezije pred 6.000 ljudi. Tokom obraćanja spomenuo je i da je kao dete proveo četiri godine u Indoneziji i naglasio da ona predstavlja primernu državu u razvoju s većinskim muslimanskim stanovništvom kada je reč o toleranciji prema drugim religijama.

– Danas sam se vratio u Indoneziju kao prijatelj, ali i kao predsednik koji teži uspostavljanju dubokog i trajnog prijateljstva između naše dve države. Budući da je reč o velikim i raznolikim zemljama, o susedima sa obe strane Pacifika i da su to, što je najvažnije, demokratske zemlje, SAD i Indonezija su vezane zajedničkim interesima i vrednostima, kazao je Obama.

Američki lider je naglasio da je u razvoju Indonezije bitnu ulogu odigrala religija i pohvalio ovu zemlju za produhovljenost i „veliku raznolikost“.

– Kao što pojedince ne određuje samo njihova veroispovest, tako i Indoneziju ne određuje samo njeno muslimansko stanovništvo. Takođe znamo da su odnosi između SAD i muslimanskih zajednica zategnuti dugi niz godina. Kao predsednik sam unapređenje tih odnosa učinio prioritetom, naglasio je američki lider i dodao da je potrebno preduzeti još inicijativa da bi se rešila „pitanja koja su dugi niz godina bili uzročnici tih tenzija“ i apelovao na jedinstvo da bi bili poraženi „nasilni ekstremisti“.

Kritike na račun Pekinga

Iako je prema svojim domaćinima izrazio ljubaznost, Obama je na indirektan način uputio kritike na račun Kine, naročito kada je reč o njenom tretmanu političkih disidenata, saopštili su dopisnici Bi-Bi-Si.

– Prosperitet bez slobode predstavlja još jedan vid siromaštva zbog težnji koje su zajedničke ljudskim bićima, kao što je vaše pravo da znate da je vaš lider vama odgovoran i da nećete završiti iza rešetaka ukoliko se s njim ne slažete – rekao je Barak Obama. Indonezija je posle Indije druga država koju je Obama posetio na svojoj turneji po Aziji. On će takođe otputovati u Južnu Koreju, u kojoj će biti održan samit lidera G-20, a potom u Japan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari