Obeležen Dan oslobođenja Sremske Mitrovice 1Foto: mitrovica.info

Povodom obeležavanja Dana oslobođenja grada u dva svetska rata, delegacija lokalne samouprave Sremske Mitrovice, predvođena gradonačelnicom Svetlanom Milovanović, položila je vence i cveće na spomen-obeležja.

Prisetili su se dva značajna datuma, 1. novembra Dana oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu i 5. novembra kada je grad oslobođen vlasti Austrougarske monarhije, prenosi Sremskomitrovački portal.

Gradonačelnica Svetlana Milovanović sa saradnicima položila je vence na Spomenik oslobodiocima kod Železničke stanice, kao i na Spomen-kosturnicu srpskih vojnika poginulih u Prvom svetskom ratu, na Starom pravoslavnom groblju.

„Skoro svaki deo našeg grada je nemi svedok nemilih događaja iz naše prošlosti. Skoro da nije bilo rata u Evropi, a da se nije odrazio i na naš grad i na našu zemlju. Istorija je ta od koje treba da učimo i način na koji da stvaramo budućnost. Danas smo položili vence, ne samo borcima iz oba rata nego i svim onim nevinim žrtvama. Njima hvala na svemu što su za nas učinili i slava im”, rekla je nakon odavanja pošte Milovanović.

Predstavnici Gradske uprave položili su vence i na Spomen-groblju, gde je od ustaške ruke stradalo oko 8.000 Srba, Jevreja i Roma tokom Drugog svetskog rata.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari