Objavljeni prvi besplatni udžbenici 1

Delovi udžbeničkih kompleta za treći i sedmi razred osnovne škole u izdanju Zavoda za udžbenike od danas su besplatno dostupni na sajtu Fondacije „Alek Kavčić“.

U toj Fondaciji za Danas kažu da je ovo tek početak i da će narednih dana biti objavljeni i kompleti za četvrti i osmi razred.

Na sajtu Fondacije trenutno se nalaze udžbenici za srpski jezik, matematiku, prirodu i društvo i engleski jezik za treći razred, a za sedmi knjige za srpski, matematiku, fiziku, informatiku, tehniku i tehnologiju i engleski jezik za treću i za sedmu godinu učenja.

Svi ovi udžbenici u elektronskoj formi se mogu preuzeti i odštampati, ali je na sajtu naznačeno da je dozvoljena upotreba za lične svrhe, a zabranjena distribucija i umnožavanje.

Postoji i opcija za naručivanje, a kada se na nju „klikne“ izlazi obaveštenje da Fondacija radi na tome da đacima koji su zainteresovani za papirni oblik udžbenika obezbedi štampane knjige po ceni od dva dinara po stranici.

„Ovakva cena je jako niska i pokrila bi samo troškove rada, materijala, štampe i distribucije, bez ikakvog profitiranja. U pregovorima smo sa potencijalnim partnerskim štamparijama koje bi veličinom svog tiraža mogle da podnesu ovu nisku cenu. Očekujemo da ćemo bar četiri meseca pre početka školske godine, dakle u maju, imati razvijen sistem štampe i distribucije za svega dva dinara po stranici. U međuvremenu, molimo učitelje, nastavnike i direktore, a i roditelje da apeluju na njih, da se u svojim školama opredeljuju za besplatne udžbenike objavljene na našem sajtu“, piše u obaveštenju.

Kako je došlo do saradnje sa Zavodom za udžbenike i da li se obratio i drugim izdavačkim kućama sa idejom da svoja izdanja daju đacima da ih besplatno koriste juče nismo uspeli da saznamo jer je Alek Kavčić bio na sastanku.

Kavčić je inače bivši đak Matematičke gimnazije i profesor na Karnegi Melon univerzitetu u SAD. Cilj njegove fondacije je, između ostalog, obezbeđivanje besplatnih udžbenika za osnovce u Srbiji.

U Zavodu za udžbenike kažu za Danas da su sa Fondacijom „Alek Kavčić“ sklopili ugovor o poslovnoj saradnji u okviru koga je Fondacija kupila po 1.000 primeraka određenih udžbenika i radnih svezaka za treći, četvrti, sedmi i osmi razred.

„Svrha ove saradnje je da Fondacija donira osnovnim školama u Srbiji određena Zavodovih izdanja, kao i njihova promocija na internetu, isključivo na sajtu Fondacije. Zavod je još u vreme vanrednog stanja prošle godine na svom sajtu otvorio slobodan pristup svim svojim obrazovnim sadržajima što je dovelo do saradnje sa Fondacijom „Alek Kavčić“. Dakle, potencijalnim korisnicima će biti dostupan elektronski sadržaj, ali isključivo za lične potrebe i bez prava na umnožavanje i distribuciju“ napominju u Zavodu za udžbenike.

Izbor

Ovo je inače prva školska godina u kojoj važe novi udžbenici za treći i sedmi razred, pošto đaci uče po reformisanom programu nastave i učenja. Zakonom je propisano da se za školsku godinu u kojoj se prvi put primenjuje novi program nastave i učenja udžbenici biraju na period od jedne školske godine. To znači da učitelji i nastavnici imaju pravo da za iduću školsku godinu izaberu izdanja neke druge izdavačke kuće ili se ponovo opredele za knjige po kojima sada rade. Ali to što odaberu, škole će morati da koriste u naredne četiri godine. Od jeseni u reformu ulaze četvrti i osmo razred, pa će i za predmete u tim razredima biti objavljeni novi udžbenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari