Projekat revitalizacije Spomen kompleksa Tršić, koji predviđa obnovu tri vajata na Saborištu u rodnom mestu Vuka Stefanovića Karadžića, počeće do kraja jula, potvrdila je Beti Ljiljana Nikolić član Opštinskog veća u Loznici. Prema njenim rečima uređenje prostora i opreme trebalo bi da bude završeno do 17.

Projekat revitalizacije Spomen kompleksa Tršić, koji predviđa obnovu tri vajata na Saborištu u rodnom mestu Vuka Stefanovića Karadžića, počeće do kraja jula, potvrdila je Beti Ljiljana Nikolić član Opštinskog veća u Loznici. Prema njenim rečima uređenje prostora i opreme trebalo bi da bude završeno do 17. septembra, kada počinje tradicionalna manifestacija Vukov sabor, dok će za postavljanje muzejskih i arhivskih eksponata biti potrebno više vremena i u taj posao će biti uključene najznačajnije institucije kulture i nauke u zemlji.
– Projekat je vredan 40.300 američkih dolara, od čega je učešće Agencije SAD za međunarodni razvoj (USAID) preko MEGA programa koji sprovodi u Srbiji 13.750 dolara, a preostali iznos obezbedila je opština Loznica – rekla je Nikolićeva. Pored kulturnog, projekat će imati i ekonomski značaj, jer kroz Tršić godišnje prođe oko 100.000 posetilaca. Idejni pokretač projekta je Centar za kulturu Vuk Karadžić iz Loznice i o njemu su se još pre godinu dana pozitivno izjasnili Ministarstvo za kulturu i Srpska akademija nauka, a sada je dobio i podršku MEGA programa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari