Obratiti dodatnu pažnju na lokalni nivo: U Nišu održan trening o unapređenju bezbednosti novinara 1Foto: Miroslav Janković

Slučajevi pretnji i napada na novinare mogu se uspešnije i brže rešavati samo direktnom i intenzivnom komunikacijom i saradnjom između novinara, policije i tužilaštva na svim nivoima, zaključak je sa sastanka novinara i urednika medija iz jugoistočne Srbije sa predstavnicima MUP-a i tužilaštva.

“Ovakva komunikacija i saradnja takođe stvara i preduslove da do takvih slučajeva ne dolazi. Stalna komunikacija između tužilaštva, policije i novinarskih udruženja jeste doprinela pokretanju sudskih procesa koji su doveli do efikasnih presuda, ali postoji još otvorenih slučajeva na kojima se mora zajednički raditi”, zaključeno je takođe na sastanku u Nišu.

Sastanak je bio deo treninga o unapređenju bezbednosti novinara, koji je trajao juče i danas, u organizaciji Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM).

Organizator je naveo da su na sastanku kroz diskusiju o „otvorenim slučajevima“ razmenjene informacije o statusu različih aktuelnih predmeta, ali i o starijim slučajevima, kao i o primerima dobre prakse.

“Konstatovano je da je uspostavljanjem Stalne radne grupe za bezbednost novinara postignut vidljiv napredak kada je reč o prijavama i brzini reagovanja u zaštiti bezbednosti novinara, ali da je neophodno koordinaciju spustiti sa nacionalnog nivoa i na lokalne sredine”, navedno je u obaveštenju sa sastanka.

U njemu se dodaje da je ovaj proces već ustanovljen u Vranju, gde je pokazao rezultate kada je reč o pretnjama i uništavanju imovine OK radija.

“U tom, kao i nekim drugim slučajevima na lokalnom nivou, Stalna radna grupa je predstavljala sponu između ugroženih novinara i lokalnih tužilaca i policajaca i uspela je da u određenoj meri povrati poverenje novinara u institucije i smanji polarizaciju u samoj novinarskoj zajednici”, navodi se.

Na ovom sastanku su govorile novinarke i novinari o pretnjama, napadima i pritiscima koje su doživeli, kao i o postupanju nadležnih institucija u vezi sa tim.

Aleksandar Stankov, bivši novinar Južnih vesti, ukazao je na proganjanje i pretnje koje je doživeo od Sime Spasića, predsednika Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, koji je zbog toga u januaru ove godine osuđen na kaznu zatvora od šest meseci i zabranu prilaska od godinu dana.

“Ovo je slučaj sa pozitivnim ishodom. Simo Spasić je očigledno projekat kojim se upravlja, koji služi da uznemirava i preti, a činjenica da je bio osuđivan za krivično delo silovanja, da šalje uznemiravajuće poruke mnogima, čak i posle podignutih tužbi ili presuda, govori nam da je veoma važno prijavljivati svaku njegovu pretnju kako bi se kroz pravosudni sistem, kaznama zatvora, zauvek zaustavio u aktivnostima koje su kršenje javnog reda i mira i krivična dela”, rekao je Veran Matić, član Stalne radne grupe za bezbednost novinara i predsednik ANEM-a.

Nikola Stojanović, direktor Media i reform centra, podsetio je na primer kamenovanja ovog centra tokom premijere filma „Albanke su naše sestre” 2018. godine. Pripadnici desničarske organizacije Srpska čast tada su nasilno sprečili događaj, a jedan od napadača je upao u prostor centra.

Gordana Bjeletić, dopisnica Televizije N1 i bivša urednica Južnih vesti, prijavila je svojevremeno drastičnu pretnju upućenu redakciji ovog portala, nakon čega je sud u Beogradu počiniocu izrekao uslovnu kaznu od jedne godine zatvora, sa proverom od tri godine, pošto je sa njim zaključen sporazum o priznanju krivice.

Redakcija Južnih vesti i Bjeletićka, međutim, nisu obavešteni o presudi, već su za nju saznali od Matića.
Glavni i odgovorni urednik portala Niška inicijativa Srđan Nonić govorio je o fizičkom napadu na njega radnika gradske uprave Nikole Panića, koji je i urednik Gradskog portala 018 i pretnjama koje je dobijao preko Fejsbuka, kao i o napadu na novinara Ivana Živkovića u Niškoj Banji 2019. godine zbog fotografisanja nedozvoljenih radova.

Ljiljana Stojanović, urednica agencije Jugpress i članica Stalne radne grupe za bezbednost novinara, ukazala je na slučaj slap tužbi kompanije Milenijum tim protiv ovog medija zbog toga što su preneli izjavu opozicionog političara Vuka Jeremića, kao i na primer novinara Davora Lukača koji je imao tri legitimacije, što mu “nije pomoglo” na Evroprajdu.

Dopisnik Televizije N1 Milan Stojanović je, kako je rekao, dva puta prijavljivao napad na njega, ali je tužilac odbacio obe prijave, a Više javno tužilaštvo predmete vraćalo na ponovno odlučivanje.

Zamenik javnog tužioca Mića Stamenković, koji je kontakt tačka u niškom Apelacionim javnom tužilaštvu, zamenica višeg javnog tužioca u Nišu Irena Radivojević i zamenica osnovnog javnog tužioca u Nišu Olivera Mladenović, kao kontakt tačka, a ujedno i postupajući zamenik u predmetima u tom tužilaštvu, govorili su o postupanju poo vim predmetima, kao i praksi sudova u slučaju napada na novinare.

“Posle uputstva za urgentno reagovanje u slučajevima pretnji i napada na novinare koje je donela Republička javna tužiteljka, sve ide mnogo brže. Tužilaštvo promptno reaguje, ali sud nekada ne prihvata predloge tužilaštva. Stvari se kreću unapred, treba graditi međusobno poverenje i edukovati novinare, što je proces koji traje”, rekao je tužilac Stamenković.

Ispred niške Policijske uprave sastanku su prisustvovali šef odseka kriminalističke policije Dejan Dojčinović i oficir u odeljenju policije Slobodan Anđelkovići predstavnik

Sastanku je prisustvovao i Miroslav Janković iz OEBS, organizacije koja ima posmatračku ulogu pri Stalnoj radnoj grupi.

Predsednik ANEM Matić je naveo da je na nacionalnom nivou međusobna komunikacija između tužilaštva i policije vrlo dobra, ali da bi “isti nivo komunikacije treba primeniti i na lokalnom nivou sa kontakt tačkama”.

On je predložio da se u Nišu odredi i novinarska kontakt tačka, kako bi komunikacija sa tužilaštvom i policijom bila efikasnija.

Ovakvi treninzi će se održati tokom naredne dve godine u 15 gradova u Srbiji, a u okviru njih bi trebalo da bude obučeno nekoliko stotina novinara i medijskih radnika.

Projekat „Izgradnja sistema prevencije i hitnog reagovanja u slučajevima pretnji i napada na novinare u Srbiji“ realizuje ANEM uz podršku Delegacije Evropske komisije u Beogradu.

Na treningu analizirani slučajevi ugrožavanja bezbednosti lokalnih novinara

Posle ovog sastanka održan je trening o unapređenju bezbednosti novinara sa ciljem da se u prisustvu predstavnika relevantnih institucija i novinara analiziraju slučajevi ugrožavanja bezbednosti lokalnih novinara, kao i problemi i smetnje zbog kojih su neki od slučajeva u zastoju.

Trening je vodio Branko Čečen, dugogodišnji novinar i urednik u beogradskim štampanim medijima, predavač na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu i bivši direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije.

SOS telefon

Novinari mogu prijaviti pretnje i napade na SOS telefon 0800 100 115.

Telefon je dostupan 24 sata svakog dana u sedmici.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari